Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 33 - Egy vatikáni körlevél visszhangjai

Keresztutak

Egy vatikáni körlevél visszhangjai

Kereszténydemokrata politikusok sajtótájékoztatója

Kriszto- és pápafóbiáról tesz tanúbizonyságot a Szabad Demokraták Szövetségének legújabb egyházellenes támadása, melynek nyilvánvaló célja, hogy elterelje a figyelmet a politikai botrányokról – nyilatkozta dr. Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a KDNP és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) augusztus 4-i közös sajtótájékoztatóján.

A vatikáni Hittani Kongregáció július végén harminchét oldalas körlevelet adott ki, mely a nőknek a társadalomban és az egyházban betöltött szerepét taglalja. Ezen állásfoglalás a férfiak és a nők között a teremtés óta létező, nemcsak kulturálisan létrejött, hanem eredendő biológiai különbségekre hívja fel a figyelmet, és hangsúlyozza, hogy a női esélyegyenlőség az anyaság, valamint a társadalmi felelősség együttes felvállalását jelenti. Ezenkívül szót emel az olyan túlkapások ellen, hogy az emberek – a természet rendjével, valamint a Szentírás tanításával ellentétben – szabadon választhatják meg nemüket, illetve szexuális beállítottságukat.

Mint ismeretes, az SZDSZ válaszul nyilatkozatot tett közzé, mely szerint „… a magyar liberális párt aggódva figyeli, ahogyan a katolikus egyház újabb és újabb társadalmi kérdésekben fejti ki egyre konzervatívabb véleményét. (…) A Vatikán a liberális demokráciák törekvéseivel ellentétes célokért szólal meg. A női esélyegyenlőség korlátozása is ilyen ügy.”

Az Országgyűlés irodaházában Harrach Péter, az MKDSZ elnöke, dr. Latorcai János, a KDNP és az MKDSZ országos választmányának elnöke, valamint dr. Semjén Zsolt éles hangon bírálta a kisebbik kormánypárt közleményét. Véleményük szerint ez az egyház belügyeibe való beavatkozást jelenti, és sérti a vallásos emberek érzületét, hiszen a számukra mértékadó bibliai – azaz a természet rendje szerinti – tanítást bírálja.

G. Zs.