Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 40 - Evangélikus–református püspöki találkozó

Keresztutak

Evangélikus–református püspöki találkozó

Régóta várt találkozóra került sor szeptember 22-én a dobogókői Manréza Spirituális és Konferenciaközpontban, ahol négy református és három evangélikus püspök egy teljes napon át tanácskozott egymással. (Jelen voltak még az egyházak adminisztratív vezetői is: a zsinati tanácsosok és az országos irodák igazgatói.) Bölcskei Gusztáv Debrecenből, Csomós József Göncről, D. Szebik Imre, Szabó István és Gáncs Péter Budapestről, Márkus Mihály Tatáról, Ittzés János Győrből érkezett – a ezzel mintegy jelezve, hogy a két protestáns egyház vezetése az ország egészének evangélikusságát és reformátusságát képviselte, jóllehet nem hivatalos és döntéshozó grémiumról volt szó.

Az alapos és őszinte információ- és véleménycserére épülő együttlét ugyan nem volt mentes a vitától sem, mégis testvéri légkörben zajlott. A két „püspöki kar” találkozóján napirendre került – többek között – a közös működtetésű egyházi szervezetek sorsa, az aktuális teológiai és gyakorlati kérdések jelentős része, a jövő év elején megrendezésre kerülő országos lelkészkonferenciának és a leuenbergi közösség 2006-ban Budapesten rendezendő nagy konferenciájának a terve, valamint a tábori lelkészi szolgálat ügye. A református zsinati elnök igeolvasásával és az evangélikus elnök-püspök imádságával keretezett alkalom fontos mérföldkövet jelentett egyházaink életében.

OI