Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 40 - Rendkívüli ülést tartott az Országos Presbitérium és a Gazdasági Bizottság

Egyházunk egy-két hete

Rendkívüli ülést tartott az Országos Presbitérium és a Gazdasági Bizottság

Elvek és lehetőségek ütköztek szeptember 24-én az Országos Presbitérium, valamint a Gazdasági Bizottság rendkívüli, együttes ülésén. A két testület közös tanácskozásának egyetlen napirendi pontját a Csillaghegy–Békásmegyeri Evangélikus Egyházközség építési terveinek megvitatása jelentette.

A csillaghegyi és békásmegyeri evangélikusok a kilencvenes évek közepén a Fővárosi Önkormányzattól egy közel 8600 négyzetméteres földterületet kaptak ajándékba azzal a feltétellel, hogy amint a templom és a gyülekezeti ház elkészül, egy nagyobb, a tágabb értelemben vett közösség javát szolgáló épületet is emelnek majd. Így merült fel egy – az uniós feltételeknek is megfelelő – szeretetház építésének a gondolata. Az ehhez szükséges pénzről – legalábbis annak jelentős részéről – a gyülekezet egy előzőleg már elnyert állami pályázat útján kívánt és kíván gondoskodni. A fennmaradó önrész – a tervek szerint 200 millió forint – előteremtéséhez azonban az országos egyház anyagi segítségére lenne szüksége.

A kérdést múlt hét pénteken hosszas – és néhol az indulatokat sem nélkülöző – vita után a grémiumok szavazati joggal rendelkező tagjai titkos voksolással döntötték el. Öt igen, nyolc nem és három tartózkodás mellett végül úgy határoztak, hogy – bár a szándék fontos és jó célt tükröz – egyházunk jelenleg nem tudja ekkora összeggel támogatni az egyházközséget, még akkor sem, ha a kölcsönkapott összeget ígéretükhöz híven később vissza is fizették volna.

G. Zs.