Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 40 - Magyar 2balkezesek

A hét témája

Magyar 2balkezesek

A Harmat Kiadó tavasszal jutott arra az elhatározásra, hogy megkeresi hazánk humorérzékkel rendelkező hívőit. Ennek érdekében pályázatot írt ki rövid, humoros, keresztény témájú művekre. Hiszen nem engedhetjük meg, hogy a magyar hívő népet csak az ánglius Adrian Plass viccei nevettessék és ríkassák meg, leplezzék le és késztessék önkritikára, a szorongás oldásáról nem is beszélve.

A pályázatra több mint hatvan pályamű érkezett be. Beney György ferences rendi szerzetes, Ignácz Gergely, a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség küldötte, evangélikus egyháztag, Mihály Emőke, a kolozsvári Kis Tükör főszerkesztője, illetve e sorok írója mint a kiadó főszerkesztője alapos megfontolás, pontosztás és -összesítés után tette közhírré ítéletét augusztus 23-án a kiadó honlapján (www.harmat.hu).

A díjazottak között több evangélikus is van. A zsűri a legjobbak közé sorolta Füller Tímea Tavaszi szél jeligéjű pályázatát, amely egy hívő diáklányokból álló lakóközösség viszontagságait meséli el. Egy másik evangélikus pályázó, Schermanné Szász Emőke „Az ökumenizmus és én” című írásából kiderül, milyen érzés is részt venni az ökumenikus hitoktatói versenyen, ahol az evangélikusoknak osztályterem helyett mindig csupán az ebédlő jut.

Természetesen más felekezetekben is történnek iróniára okot szolgáltató események. A pályázat első díját Madarász István nyerte „Mennyharangi zúgnak” című művével, amelyben „kényszeredett megtérésének” történetét tűzi tollhegyre.

A legjobb írásokból a Harmat Kiadó jövőre egy kötetet jelentet meg. A tartalomról egyelőre annyit, hogy lesznek tréfás, jórészt önironikus naplórészletek, nagyon eredeti, a magyar anekdotázó kedvet idéző, jóízű falusi történetek, a család és a gyerekek okozta kalamajkák, és végül istentiszteleti, bibliaórai, imaórai, kissé fonák lelki (valamint testi) jelenségek.

Naszádi Krisztina