Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 14 - A vallási szélsőségek áldozatairól

A közelmúlt krónikája

A vallási szélsőségek áldozatairól

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szerint célszerű megfontolni egy olyan tájékoztató-központ felállítását, amely segítségére lehet azoknak a kárvallottaknak, akiket valamely úgynevezett „vallási” szervezet tevékenysége során érdeksérelem ér – olvasható a hivatal elmúlt évi tevékenységéről szóló évkönyvben.

A hivatal törvényben meghatározott feladatköre alapján vizsgálja a „vallási” szervezeteket, amelyek tevékenysége veszélyt jelent az egyén, a családi közösségek és a társadalom egésze számára – áll az évkönyvben, amelyhez szerdán jutott hozzá az MTI. A hivatal munkatársai több esetben találkoztak olyan állampolgárokkal, akik anyagi, erkölcsi, egzisztenciális, mentális kárvallottjai ezeknek a „vallási” közösségeknek. Amint elmondták, több hivatalnál, államigazgatási szervnél is jelezték problémáikat. Az intézmények munkatársai – bár biztosították őket együttérzésükről – jogosultság hiányában azonban nem tudtak érdemi segítséget nyújtani. „A kárvallottak érdek- és jogvédelme társadalmi és törvényi oldalról nem megoldott” – teszik hozzá az évkönyv szerzői. Ezért célszerűnek tartanák egy központ létrehozását a vallási szélsőségek áldozatai számára.

Úgy vélik, egy ilyen központ létrehozása azért is hasznos, mert a nyilvánosság széles körű tájékoztatása, felvilágosítása mellett összefoghatja a számos hasonló, de mégiscsak egyéni esetként jelentkező problémát, és kellő jogi biztosítékot is nyújthat.

Az évkönyv jellemzi is ezeket a társadalomra veszélyes „vallási” szervezeteket. Mint olvasható, e szervezetek sajátos módszerekkel teszik vonzóvá az általuk hirdetett eszmeiséget – sikert, anyagi érvényesülést ígérnek.

Elsősorban a társadalomnak az a rétege fogékony ezekre az ajánlatokra, amely munkahelyi, magánéleti, beilleszkedési problémákkal küzd. A szervezetek célja, hogy az egyén fontosnak érezze magát, lelki és érzelmi függőség alakuljon ki az eszme és a „vallási” szervezet iránt; elhitetik a tagjaikkal, hogy az elithez, a kiválasztottak csapatához tartoznak, és küldetésük „az emberiség megmentése”. Eközben fokozatosan szembefordítják őket a társadalommal, családjukkal, munkatársaikkal, majd az ellentétek szításával elmetszik a hozzájuk fűződő szálakat. „Ezzel kialakul a tagok közötti együvé tartozás élménye, hiszen ugyanazt élik át és gondolják, közös cél vezérli őket, ezért egyfajta biztonságban érzik magukat. Valójában teljes mértékű a befolyásoltságuk, kihasználásuk” – olvasható az NBH évkönyvében.

MTI