Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 14 - A magyar állam megsértette a Vatikánnal kötött szerződést

Keresztutak

A magyar állam megsértette a Vatikánnal kötött szerződést

Országgyűlési képviselők beadványa az Alkotmánybíróság előtt

A vatikáni szerződés megsértése, az egyházi iskolák ellehetetlenítése a költségvetési törvényben címmel hirdetett sajtótájékoztatót március 23-ra dr. Balsai István, dr. Salamon László, valamint dr. Semjén Zsolt parlamenti képviselő. A honatyák elmondták, hogy a nap folyamán beadványt juttatnak el az Alkotmánybírósághoz (AB). Megtudtuk, hogy a katolikus, a református és az evangélikus egyház ugyancsak az Alkotmánybírósághoz fordul.

A költségvetési és a közoktatási törvény bizonyos pontjai sértik a vatikáni szerződést – mondta a három honatya a sajtó munkatársainak az Országgyűlés irodaházában rendezett tájékoztatón. A parlamenti képviselők ezért a véleményük szerint legfajsúlyosabb problémákat tizenhárom pontban összegezték, és írásban benyújtották az AB-hoz.

Mint ismeretes, a magyar állam a Horn Gyula vezette kabinet idején törvényerejű megállapodást kötött az Apostoli Szentszékkel (1999. évi LXX. törvény). Egy ilyen nemzetközi, törvényben kihirdetett szerződést hazánk köteles betartani, belső törvényei azt nem „írhatják felül”. A vatikáni szerződés megváltoztatására csak a Szentszék és a magyar kormány közös megegyezése alapján lehetne lehetőség.

„Kérésünk elsősorban a vatikáni szerződésre és így a római katolikus egyházra vonatkozik – hangsúlyozta Semjén Zsolt –, de mivel ez a megegyezés a többi felekezetet szintén érinti, ezért minden egyház közös ügye is egyben.” A politikus nyilatkozatában kiemelte, hogy képviselőtársaival nem többletigényekkel lépnek fel, mindössze csak azt kérik, hogy az érvényben lévő törvény értelmében az önkormányzatokhoz hasonló elbánásban legyen részük.

G. Zs.