Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 14 - Új házak a parttól száz méterre

Keresztutak

Új házak a parttól száz méterre

Megkezdődött a MÖSZ Srí Lanka-i programjának újjáépítési szakasza

Kilencvenegy családi ház felújítását, illetve teljes újjáépítését kezdte meg az elmúlt napokban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a Srí Lanka déli partján fekvő Polhena nevű településen. A Srí Lanka-i kormányzat döntése értelmében az új épületek biztonsági okokból a parttól minimum száz méteres távolságra épülhetnek csak föl.

Az építési munkálatok megkezdése előtt több száz helyi károsult bevonásával tisztították meg a települést a romoktól. A segélyprogram e különleges szakasza nemcsak az építkezés megkezdését készíti elő, de keresethez is juttatja a károsult családokat. Az építkezések kivitelezésében helyi mérnökök és munkások vesznek részt.

A segélyprogram pontos koordinálásának elősegítése érdekében az ökumenikus segélyszervezet colombói humanitárius irodája mellett egy ideiglenes hivatalt is működtet a településen. Ezenkívül létrehozott egy helyi társadalmi testületet, ezáltal bevonva a segélyezetteket is a döntéshozatalba.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a családi házak felújítási, illetve újjáépítési programjai mellett közösségi épületek felújítását, pszichoszociális segítségnyújtást, valamint további jövedelemteremtő programok (ilyen például a halászok támogatása) lebonyolítását valósítja meg.

A háromezer lelket számláló településen több szakaszban összesen háromszáz lakóház felújítása, illetve újjáépítése fog megvalósulni az elkövetkező hónapokban a magyar segélyszervezet közreműködésével.

MÖSZ-info