Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 14 - Jeruzsálemi zarándoklat

A hét témája

Jeruzsálemi zarándoklat

Az utóbbi években megszokotthoz képest idén több látogatót vonzott a nagypénteken szokásos keresztútjárás Jeruzsálemben a fokozott érdeklődés részben talán annak tudható be, hogy viszonylag nyugalmas volt az elmúlt időszak a Közel-Keleten. Több száz keresztény zarándok ment végig az ünnep alkalmából Krisztus szenvedésének állomásain (stációin). Az egyházi dalokat éneklő hívők közül többen nehéz fakeresztet vettek a vállukra, mások töviskoronát viseltek a fejükön az el-Allmári iskolától a Via Dolorosán át a Jézus sírját rejtő, Szent Sír-bazilikához vezető úton.

A hagyományőrző menetet kisebb közjáték zavarta meg. Muszlim földművesek az egyik stációnál nem akarták átengedni a keresztényeket, s csak izraeli katonákkal folytatott heves szóváltás után tértek jobb belátásra.

A keresztútjárás résztvevőinek és a bámészkodóknak a létszáma ugyan nem érte el a 2000-ben kitört palesztin felkelés előttit, a jeruzsálemi óváros muszlim kereskedői azonban így sem panaszkodhattak. Sok keresztény palesztin ugyanakkor nem jöhetett az ünnepnapon Jeruzsálembe, mert Izrael a zsidó purimünnep miatt lezárta a gázai övezeti és ciszjordániai átkelőket.