Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 14 - Kubai körmenetek

A hét témája

Kubai körmenetek

A szocialista korszakot is magába foglaló utóbbi kétszáz esztendő után a hatóságok először engedélyezték az idén Kubában a keresztény nagyhét péntekén a körmeneteket – írta havannai jelentésre hivatkozva a mexikói La Jornada.

Mára a feledés homályába merült, hogy a 19. század elején pontosan miért tiltották meg a Krisztus szenvedéseinek stációira emlékező keresztútjárásokat. A Fidel Castro vezette kormányzat mindenesetre ezúttal egy történelmi időre visszamenő tiltást oldott fel.

„Az elmúlt esztendőkben a katolikus parókiák külön-külön kérvényezték a körmenetek engedélyezését, eleddig sikertelenül. Ebben az évben a havannai történelmi városközponthoz tartozó összes egyházközség kérelmet nyújtott be, eredménnyel” – olvasható a mexikói lapban Juan Miguel atyának, a havannai Cristo del Buen Viaje (Jó utunk Krisztus) plébánia vezetőjének nyilatkozata.

Nagypénteken ebből az óhavannai templomból indultak el a hívek a világörökség részét képező városrész keresztutcáinál elhelyezett 14 fakereszt által jelzett úton.

Nemcsak Havannában, hanem öt megyében is – a tizennégy közül – tarthattak körmeneteket. Mint a La Jornada tudósításában írja: a katolikus egyház és a forradalmi kormányzat között kialakult feszültségek miatt a hatvanas években betiltották Kubában az egyházi szertartásokat. Enyhítéseket 1997-ben, egy esztendővel II. János Pál pápa látogatását megelőzően vezettek be. A keresztútjárást – vagyis a körmenetet – azonban ebben az évben engedélyezték először.