Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 14 - Önkéntesek a kereszten

A hét témája

Önkéntesek a kereszten

A katolikus többségű Fülöp-szigeteken tizenhét önkéntest feszítettek keresztre pénteken a hagyományos cutudi ceremónián, amely véres realizmussal idézi fel Krisztus passióját.

A nagypénteki zarándoklaton a jelölteket római centurióknak öltözött színészek kísérték a két kilométeres földúton a kegyetlen szertartás színhelyéül szolgáló rizsföldre. A negyvenöt éves Ruben Enaje volt az első jelentkező: több száz sűrűn fényképező turista örökítette meg, amint tízcentis szögekkel a keresztre szögezték lábfejét és tenyerét, miközben kissé távolabb zarándokok tucatjai korbácsolták magukat üvegcserepes szíjakkal.

A fájdalomtól eltorzult arcú megfeszített mintegy tíz percig maradt a keresztfán, majd elszállították a legközelebbi kórház ambulanciájára. A fővárostól, Manilától mintegy hetven kilométerre délre fekvő San Pedro Cutud faluban idén rendezték meg tizenkilencedszer a zarándoklatot és a véres passiót.

Cutudban további tíz önkéntest feszítettek még keresztre, a szomszédos Santa Lucia faluban pedig további hatot – köztük egy nőt, a harmincéves Mary Jane Mamangont is. Ő elájult, amikor a húsába hatoltak a szögek, orvosok részesítették elsősegélyben.

A ceremónia már kora reggel megkezdődött Cutudban. Álarcos, mezítlábas, meztelen felsőtestű fiatal férfiak gyűltek össze a falu utcáin, a szervezők pedig üvegcserepekkel teletűzdelt fatáblákat törtek el a hátukon, amelyből rögtön kiserkent a vér. A vezeklők – akik az önsanyargatással hálát akarnak adni Istennek, amiért őket vagy valamely közeli rokonukat meggyógyította egy betegségből, vagy megmentette a bajban – ezután csoportosan járták a falut, addig ostorozva a hátukat, amíg arról eltűnt az összefüggő bőrfelület.

A Fülöp-szigeteki katolikus egyház hivatalosan elítéli a szertartást, de ez nem csillapítja a fanatikusok önsanyargató buzgalmát. Oscar Cruz Fülöp-szigeteki bíboros a héten megtartott püspöki konferencia után kijelentette, hogy az ilyen szélsőséges vezeklések ideje lejárt, és felszólította a hívőket, hogy hagyjanak fel az önkéntes megfeszíttetésekkel és az önostorozással. Cutud falu polgármestere azonban azt mondta: „Nem tudjuk megakadályozni az embereket abban, amit tesznek, vagy abban, hogy nézzék.”

Az állami hatóságok szintén ellenzik a gyakorlatot, ez azonban nem akadályozta meg Luzon sziget rendőrfőnökét, hogy kijelentse: azokat a rendőröket, akik súlyos függelemsértést követnek el, csak akkor mentik fel a következmények alól, ha önkéntesen megfeszíttetik magukat.

A Fülöp-szigetek 84 millió lakosának 80 százaléka katolikus.