Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 14 - II. János Pál jelenlétében olvasták fel húsvéti üzenetét

A hét témája

II. János Pál jelenlétében olvasták fel húsvéti üzenetét

Békét kért a világnak, elsősorban a Közel-Keletnek és Afrikának húsvéti üzenetében II. János Pál pápa, aki képtelen volt megszólalni urbi et orbi áldásánál.

A pápa déltájban, a vatikáni mise végén jelent meg lakosztálya ablakában csaknem 13 percre, amíg Angelo Sodano bíboros felolvasta húsvéti üzenetét. Karol Wojtyla meg akart szólalni húsvéti áldása kapcsán – a mikrofont is elébe helyezték –, de beteg, műtött torkából csak hörgések törtek fel, így újólag némán osztott áldást. Az egyházfő számára láthatóan nagy szenvedést, komoly nehézséget jelentett a húsvétvasárnapi nyilvános szereplés, köhögési rohamok fogták el, légzési nehézségei és más fájdalmai erőteljesen látszottak arcán és keze mozgásán is.

A húsvétvasárnapi misét a pápa nevében Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár mutatta be a vatikáni bazilika előtti Szent Péter téren, ahol a borús, esőre hajló idő ellenére is több tízezer zarándok és turista gyűlt össze, hogy apostoli palotája ablakában megpillanthassa II. János Pált. Délre, a pápa megjelenésére a nap is kisütött Rómában, s a bazilika előtti tömeg százezresre nőtt.

Az egyházfő az utóbbi hónapokban szinte folyamatosan betegeskedik, legutóbb február 24-én került – immár tizedszer – a római Gemelli klinikára, ahol még aznap este gégemetszést hajtottak végre rajta. A pápa mintegy három hete tudott néhány üdvözlő szót mondani nyilvánosan híveinek, s noha aznap elhagyta a kórházat és viszszatért apostoli palotájába, egészségi állapota, nyilvánvaló gyengesége és a gyógyulási folyamatról szóló hivatalos tájékoztatás elmaradása változatlanul növekvő aggodalomra ad okot az olasz sajtóban.

A nagypénteki keresztúti ájtatosság forgatókönyvével ellentétben a vasárnapi mise alatt egyszer sem mutatták II. János Pál pápát, noha a lakosztálya ablakában kitett pápai címer jelezte, hogy a szertartás végén, az urbi et orbi áldásnál megjelenik a nyilvánosság előtt.

A húsvétvasárnapi vatikáni szentmisét 74 ország 104 tévécsatornája közvetítette. A nagypénteki, a Colosseumnál rendezett keresztúti ájtatosságot 54 tévéállomás sugározta 39 országban. Itáliában 4,5 millióan nézték a via crucist tévékészülékükön, az utóbbi évtizedben nem volt ily alacsony a keresztúti ájtatosság olaszországi nézettsége.

A pápa húsvéti urbi et orbi üzenetét a vatikáni mise végeztével szintén Angelo Sodano bíboros olvasta fel. A katolikus egyházfő Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére emlékeztette a világ keresztényeit, s az oltáriszentség jelentőségét emelte ki.

II. János Pál Isten segítségét kérte a béke megteremtéséhez a Földön, amelyre annyi ártatlan áldozat vére folyik, s külön is megemlítette a Közel-Kelet és Afrika országait, ahol változatlanul rengeteg vért ontanak ki. Békét kért az egész világnak, amelyet változatlanul fenyeget a testvérháború veszélye, nagylelkű szolidaritást az éhségtől, szegénységtől és halálos járványoktól, illetve természeti katasztrófáktól pusztuló és szenvedő tömegekkel.

Húsvéti üzenetében végezetül a pápa az Úr segítségét kérte, hogy a népek gazdasági haladása ne homályosítsa el soha a társadalom lényegét alkotó szellemi értékeket.