Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 14 - Békét ígért a jeruzsálemi latin pátriárka

A hét témája

Békét ígért a jeruzsálemi latin pátriárka

Egyebek mellett a palesztinok béke melletti, új keletű elkötelezettségéről beszélt a vasárnap bemutatott húsvéti misén Jeruzsálem latin pátriárkája. Michel Szabbah a közel-keleti megbékélés új szakaszáról prédikált a Szent Sír-bazilikában összegyűlt több száz zarándok és helybéli keresztény előtt, akik imádsággal és hálaadó énekekkel ünnepelték a húsvétvasárnapot Jeruzsálem – keresztény hívők számára – szent helyein. A pátriárka szavai szerint a palesztinokban megvan a szándék „a békére, s az erőszak valamennyi formájának elutasítására”.

Most, hogy a palesztinok lemondtak az erőszakról, Izraelnek „nincs többé mentsége arra, hogy nem tanúsít igazságosságot, s nem vesz tudomást arról, hogy a (palesztin) nép elnyomás alatt szenved” – mondta a palesztin pátriárka a misén, amely latin és arab nyelven hangzott el.

A jeruzsálemi latin pátriárka az Izraelben és a palesztin területeken élő római katolikusok egyházi vezetője. A térségben a keresztény arabok közül kerül ki a legtöbb katolikus.