Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 14 - A skót anglikánok elfogadják a meleg papokat

A hét témája

A skót anglikánok elfogadják a meleg papokat

Skócia anglikán püspökei közölték, hogy nem ellenzik gyakorló homoszexuálisok pappá szentelését és egynemű párok egyházi szentségekben részesítését sem.

A katolikus többségű Skóciában negyvenötezer hívőt számláló egyház első ízben foglalt állást a kérdésben, és – szembefordulva az angliai anyaegyházzal – egyértelműen az észak-amerikai liberális szárnyat erősíti a mélyen megosztott anglikán világunión belül.

„Azt a körülményt, hogy valaki meghitt viszonyban él saját nemének egy tagjával, a Skót Episzkopális (anglikán) Egyház soha nem tekintette akadálynak a lelkipásztori tisztség betöltésében” – hangoztatja az egyház internetes honlapján a múlt héten váratlanul megjelent közlemény.

A skótok arra reagáltak, hogy a világ anglikán püspökei február 25-i értekezletükön egy tavaly felszentelt amerikai meleg püspök kinevezésének visszavonását és a meleg párokat megáldó kanadai gyakorlat beszüntetését követelték.

Az egyházszakadás megakadályozása céljából az észak-amerikai anglikánok jövő évig tartó moratóriumot hirdettek további meleg püspökök felszentelésére, sokak szerint azonban olyan nagy az ellentét a konzervatív és a liberális szárny között, hogy a szakadás elkerülhetetlen lesz.