Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 14 - Biblia a számítógépben

e-világ

Biblia a számítógépben

Ingyenesen letölthető bibliafordítások, kommentárok, szótárak

Ma már sokan olvassák számítógépen a Bibliát. Elsősorban azok, akik a munkájuk kapcsán foglalkoznak intenzíven a Szentírással: lelkészek, teológusok és kutatók. A számítógépes bibliaprogramok használatakor nem is az olvasás az érdekes szempont (hiszen egy nyomtatott könyvet kellemesebb olvasni), hanem a kereshetőség: egy jó programmal pillanatok alatt előkereshetők szavak, szókapcsolatok. Összehasonlításokat lehet tenni azáltal, hogy párhuzamosan több bibliafordítást nézünk, de kommentárokat, szótárakat is használhatunk. A Szentírás szövegével való intenzív munkát tehát fontos eszközökkel támogathatja egy jó bibliai szoftver.

Mind ez idáig a legismertebb ilyen jellegű program hazánkban az Arcanum által kiadott Biblia CD, mely tucatnyi bibliafordítás mellett több kommentárt is tartalmaz. Sokak munkáját segíti ez a néhány ezer forintért megvásárolható CD-ROM, melyen jó keresőprogram teszi lehetővé a Bibliában való eligazodást.

Most egy másik, kevéssé ismert programot szeretnénk bemutatni: a CrossWire bibliatársaság által elindított Sword projektet (www.crosswire.org/¬

sword). A projekt során elkészült egy bárki által ingyen használható, magyar nyelven is elérhető bibliaolvasó és -kereső program, melybe modulárisan illeszthetők be a különböző fordítású Bibliák, a kommentárok és a könyvek anyagai. A Sword projekt által kialakított szabvány alapján bármelyik kiadó elkészítheti saját kiadású Bibliája számítógépes változatát, és közreadhatja kommentárjait. A Sword projekt nyílt forráskódú szoftvert készített, vagyis abból indult ki, hogy a tudás olyan kincs, amelyet mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni – ráadásul ingyenesen. A honlapról negyvennyolc nyelven tölthetők le bibliafordítások; közülük harmincnégy angol, öt német, öt görög és három héber nyelvű. Kommentárok angolul és németül érhetők el. A bibliai szótárakon kívül könyvek is letölthetők, például Luther német nyelvű prédikációinak gyűjteménye.

Az angolul kevéssé tudók számára ajánljuk, hogy a Sword projekt bibliai programját az evangélikus szerverről, a http://letoltes.lutheran.hu címről töltsék le, a „Bibliai szoftverek” rovatból. A „The SWORD Project” keretrendszer letöltése után egy rövid, angol nyelvű feliratokkal ellátott telepítési folyamat következik, amely során mindig csak a „Next” gombra kell kattintani. A telepítés végén az Install Manager nevű program jelentkezik be, amely segít letölteni a bibliai modulokat. Ez a program (sajnos) csak angol nyelven fut, és használata számítógépes gyakorlatot kíván, hiszen be kell jegyezni egy bibliamodul-szervert (Options/Manage Remote Sources), melynek letöltési címe: ftp.crosswire.org. Innen lekérhető a modulok listája, és letölthetőek a kívánt könyvek, bibliafordítások, kommentárok.

A telepítés után a „The SWORD project” programot elindítva az „Options” menü „Preferences” rovatában válasszuk ki a magyar nyelvet, ha azt szeretnénk, hogy a program funkciói magyarul legyenek elérhetőek. A legfontosabb, könnyen áttekinthető funkciók a következők: bibliai versek gyors kiválasztása; egymás mellett három bibliafordítás verseinek összehasonlító használata; kommentárok és szótárak kapcsolódó anyagai.

A Sword projekt honlapjáról egyetlen magyar nyelvű Biblia tölthető le, a Károli-fordítású. Nemrég azonban Szabó Kristóf elkészítette az új, protestáns fordítású Biblia Sword-modulját, mely az evangélikus szerver már említett letöltési oldaláról érhető el.

A szabad szoftverek jegyében nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Sword projekt szabványait követve nemcsak windowsos, hanem Linuxon futó szoftverek is készültek, melyek szintén bárki számára hozzáférhetőek a projekt honlapjáról.

Bogdányi Gábor