Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 02 - Öt koncert – öt ország – egy nemzet

Kultúrkörök

Öt koncert – öt ország – egy nemzet

A Stereo Kft./Periferic Records és a hozzá csatlakozott hetven magyar lemezkiadó – a Magyarországi Református Egyház támogatásával és közreműködésével – mintegy hatmillió forint értékű zenei CD-t adományoz a Felvidék, Kárpátalja, Erdély és a Vajdaság egy-egy református kezelésben levő könyvtárának. A nagyszabású vállalkozásban érintettek részére december 20-án az MRE Zsinatának székházában rendezett ünnepségre a sajtó képviselőit is meghívták. Az Evangélikus Életet Gazdag Zsuzsanna képviselte.

A Thália Színházban még a múlt év novemberében zajlott le – valóban „zajos sikerrel” – a Határon túli magyarok zenéje című gálakoncert. Ez a negyedik alkalommal szervezett hangverseny volt az ünnepi nyitókoncertje az Öt koncert – öt ország – egy nemzet elnevezésű CD-adományozó akciónak. A sorozat további négy koncertje január 19-én Kolozsvárott, február 2-án Szabadkán, február 12-én Révkomáromban, február 23-án Beregszászon lesz, és ténylegesen ezek keretében adják majd át a könyvtáraknak a hanghordozókat.

A koncertsorozat fővédnöke Mádl Dalma, a Magyar Karitász jószolgálati nagykövete, egyházi védnöke pedig dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. A felajánlás elsődleges célja természetesen az, hogy az Erdélyben, Vajdaságban, Felvidéken és Kárpátalján élő magyarokhoz eljusson az anyaországban hanghordozón megjelenő zenei kultúra, valamint hogy e térségek – ünnepi koncertek és fesztiválok szervezésével – kölcsönösen lehetőséget biztosítsanak a bemutatkozásra saját művészeiknek.

A december 20-i rendezvényre meghívták az adományozó lemezkiadókat, a médiatámogatókat, az anyagi és szolgáltató támogatókat, illetve a fellépő zenészeket, művészeket.

Köszöntő szavaiban Bölcskei Gusztáv kiemelte mindazt, ami a Magyarországi Református Egyháznak a határon túli egyháztestekkel való szoros együttműködését jelzi. Beszélt a Kárpát-medencei református egyházak és egyházkerületek mindenkori törvényesen megválasztott elnökségei tanácskozó és javaslattevő testületének, a Generális Konventnek az életre hívásáról, működéséről, valamint a Magyarországi Református Egyház Zsinatának májusi döntéséről, melyben az MRE kiterjesztette az egyháztagság fogalmát mindazokra, akik magukat magyar reformátusnak vallják, és azt kinyilvánítják.

Böszörményi Gergely kiadóigazgató támogatói oklevéllel köszönte meg az adományozó lemezkiadók, a médiatámogatók és a művészek segítségét. Bemutatta a Határon túli magyarok zenéje koncert CD-masterét. Ennek a CD-nek az eladásából befolyó összegből egy alapítvány létrehozását tervezik, amely a határon túli magyar zenészek itteni és a honi magyar zenészek ottani fellépését lesz hivatott segíteni. Az ünnepségen a Református énekek IV. című CD és kazetta bemutatására is sor került, továbbá Böszörményi Gergely bejelentette, hogy a református zenei fesztivál június 23. és 25. között lesz.

Az ünnepség részeként Völgyessy Szomor Fanni énekelt, és Pejtsik Péter csellózott (képünkön).