Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 02 - Amit a névjegyekről tudni érdemes…

Kultúrkörök

Amit a névjegyekről tudni érdemes…

Új könyv jelent meg nemrégiben a Medicina Könyvkiadó gondozásában A névjegy története címmel. A szerző, idősebb Botta Dénes óriási munkát végzett: megközelítőleg tizenhét évi kitartó gyűjtés eredménye ez az albumszerű összeállítás.

– Az érdekességek mindig is vonzottak fényképész szakmámnak köszönhetően. Az első pár régi névjegy munkavégzés közben került a kezembe. Ekkor jutott eszembe, hogy a néhány évszázados múlttal rendelkező névjegyeknek tulajdonképpen nincs is szakirodalmuk. Innen támadt az az ötletem, hogy keressem, gyűjtsem a régi és eredeti névjegyeket, majd pedig szakszerűen rendezzem őket – meséli a könyv nyolcvannégy éves szerzője.

A feltűnően szép kiállítású könyvet lapozgatva megtudtam, hogy Kínában már évszázadokkal ezelőtt divatban volt a névjegyekhez hasonló cédulák használata. Magyarországra Ausztrián keresztül érkezett el e szokás az 1700-as évektől kezdődően. Ahogy hazánk fejlődött, úgy terjedt el egyre inkább a névjegykártyák használata.

A vizitkártyák a korabeli társadalom tükörképét mutatják. Főként az arisztokrácia körében vált egyre elterjedtebbé a használatuk; lényegük a kitüntetések, címek, rangok megjelenítése volt.

A könyv történelmi szempontból sok-sok érdekességet tartalmaz. Olykor megnevettető anekdotái mellett a szépen illusztrált oldalak végigvezetnek bennünket a 19. század elejétől a második világháború koráig terjedő időszakon. Mindeközben ismerős családnevekkel, a magyar múlt hírességeivel – írókkal, költőkkel, hivatalnokokkal, katonákkal – találkozunk. A magángyűjteményből készült kiadásról elmondhatjuk, hogy kultúr- és művelődéstörténeti jelentőségű alkotás.

Az idősebbek a kötetet forgatva viszszagondolhatnak a régi idők – talán a gyermekkorukat idéző – társasági életének a hétköznapjaira, míg a fiatalok az iskolában tanultakat kiegészítő ismereteket szerezhetnek.

Balog Eszter