Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 02 - Bach a zsinagógákban

Kultúrkörök

Bach a zsinagógákban

Emlékezetes hangverseny színhelye volt nemrég a Dohány utcai zsinagóga. A kezdeményezés, a célkitűzés és Johann Sebastian Bach csodálatos zenéje tette felejthetetlenné ezt az estét.

A kezdeményezés, hogy a világ nagy zsinagógáiban keresztény zenei összeállítással ültessék egymás mellé a zsidó és keresztény zenebarátokat, a magyarországi zsidó közösség részéről történt. A november 3-i hangverseny Európa egyik legnagyobb zsinagógájában valójában tehát nyitóhangverseny volt, amellyel végigjárják a világ nagy zsinagógáit. Számunkra, evangélikusok számára külön öröm volt, hogy a műsoron Bach hat hegedű-szólószonátája szerepelt Szenthelyi Miklós előadóművész virtuóz tolmácsolásában.

A gyönyörű Dohány utcai zsinagóga zsúfolásig telt zsidó és keresztény hívekkel. E sorok írójában a hangverseny előtt kétség támadt, hogy a hegedűszóló be tudja-e tölteni a zsinagóga óriási terét. Örömmel írhatom, hogy betöltötte, és a közel kétórás hangverseny felejthetetlen élményt nyújtott. A művészi élményen túl tiszteletet érdemel a mögöttes szándék is: keresztény muzsikával szolgálni a zsidó–keresztény összefogást. Bízunk abban, hogy a nyitóhangversenyt követően más országok zsinagógáiban is együtt hallgatják zsidók és keresztények az evangélikus Bach muzsikáját.

Juhász Géza