Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 02 - Ünnepek múltán

A közelmúlt krónikája

Ünnepek múltán

A pesterzsébeti evangélikus gyülekezet tagjai nem csak a karácsony közeledtével gondolnak a rászorulókra – tudtuk meg Váróczi Ákos Zoárdtól, aki a gyülekezeti szeretetszolgálat hajléktalanokkal foglalkozó ágának a vezetőhelyettese. Az evangélikus közösségben működő Szegényekért Alap egész évben két fő területen végez szolgálatot: a gyülekezeten belül (anyagi nehézségekkel küzdő tagok segéllyel, élelmiszerekkel, háztartási cikkekkel való támogatása), valamint a hajléktalanok között.

A hozzájuk betérő hajléktalanoknak élelmiszert, ruhákat, igei olvasmányokat adnak, illetve más, számukra szükséges praktikus dolgokkal segítik őket – például konzervnyitót vagy polifoam matracot kapnak. Emellett a hajléktalanokat ellátó egyéb intézményekről is tájékoztatják őket.

A gyülekezeti tagoktól befolyó adományokból hetente tíz hajléktalannak tudnak tartós élelmiszereket tartalmazó csomagot osztani. Szükség esetén meleg alsóneművel és ruházattal is támogatják őket. Néhány hajléktalan rendszeresen részt vesz a vasárnapi istentiszteleteken; némelyikük úrvacsorát is vesz. Nagyobb ünnepek alkalmával – így karácsonykor – igyekeznek megszervezni, hogy a hajléktalanok meleg ételhez is jussanak.

December 18-án az Iványi Tamás karnagy által vezetett Szenátorok kórus látogatott el Pesterzsébetre. Az istentiszteleten – amelyen az országgyűlési képviselőket tömörítő énekkar is szolgált (képünkön) – kifejezetten a hajléktalanszolgálat támogatására gyűjtötték az offertóriumot.

G. Zs.