Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 02 - Felkészültél az új évre?

Élő víz

Felkészültél az új évre?

Kedves Olvasó! Együtt vándorolunk az idővel az élet utcáin át az új esztendőbe, remélve a legjobbakat. De elgondolkodtál már azon, mi minden történhet? Talán nem is jutunk messzire. Talán még láthatjuk a tavasz rügyeit, de vajon élvezhetjük-e majd a nyár virágait? Láttuk a fák őszi leveleit lehullani, de vajon a tél kit fektet melléjük a földre? Vajon napjaink e bolygón rövidek vagy hosszúak lesznek-e?

Az eldöntendő kérdés: készek vagyunk-e az örökkévalóságra? Talán az új év egyre több őszülő hajszállal vagy az idősödés más jeleivel indul a számodra. Az is lehet, hogy fiatalos könynyedséggel tekintesz a jövőbe. De teljesen mindegy, hogy idős, avagy fiatal vagy: Isten szeretné, hogy rájöjj, időd e földön csak kölcsönbe kapott ajándék, amely rövid és véges. Ő azt szeretné, hogy ebben a rövid életben bölcsen és megfontoltan élj. Az ige mondja: „Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!” (Zsolt 90,12)

Egy új évet Istennel együtt elkezdeni fontosabb, mint bármi más a világon: „Keressétek az Urat, amíg megtalálható! Hívjátok segítségül, amíg közel van! Hagyja el az útját a bűnös, és gondolatait az álnok ember! Térjen az Úrhoz, mert irgalmaz neki, Istenünkhöz, mert kész megbocsátani.” (Ézs 55,6–7)

Egy új év „pirkadata” arra szeretne bennünket emlékeztetni, hogy mindannyian az időn keresztül az örökkévalóság irányába menetelünk. Ott minden vándorra vár egy boldog és dicsőséges menny – Isten jelenlétében vagy egy szomorú és gyötrelmes pokol – Istentől örökre elválasztva.

Isten Fia, Jézus Krisztus emberként jött az örökkévalóságból az időbe. Miért? Hogy megmutassa nekünk, bűnös embereknek az Istenhez és az örök élethez vezető utat kereszthalála és feltámadása által. Ezért mondta Jézus: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.” (Jn 14,6)

Minden emberhez szól a meghívás: jöjj az Úr Jézus Krisztushoz! Aki az örökkévalóságot Jézussal, a mennyben akarja eltölteni, annak hinnie és bíznia kell abban, hogy az ő kiontott vére volt a fizetség és a megoldás, hogy bűneinkből megszabadítson bennünket. Ezért áll az igében: „…és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.” (1Jn 1,7)

Ennek a helyettesítő áldozatnak az alapján tudja Isten megbocsátani a bűneidet – feltéve, ha őhozzá járulsz, és kéred őt, hogy bocsásson meg. Aki ezt teljes szívéből megteszi, és élete irányítását az ő kezébe helyezi, Isten gyermekének neveztetik: „Valakik pedig befogadák őt, hatalmat ada azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek, azoknak, a kik az ő nevében hisznek…” (Jn 1,12; Károli-fordítás)

Keresd hát az Urat most, amikor még megtalálhatod, mielőtt belépnél az örökkévalóságba! „…készülj Istened elé…!” (Ám 4,12) Isten igéjében bízva bátran léphetsz be az Új esztendőbe. Isten gazdag áldásával:

Sz. L.