Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 02 - Szabadkai gyertyagyújtások

Keresztutak

Szabadkai gyertyagyújtások

Az etnikai feszültségektől mindmáig terhes Szerbiában az új évben is hírértékkel bír a Vajdasági Keresztény Ifjúság (VKI) Adventi gyertyagyújtások nevű sorozata. Advent vasárnapjain Szabadka keresztény templomaiban a város katolikus, evangélikus és református hívei közösen imádkozták az esti zsolozsmaimát. A vesperás keretén belül felekezeteink lelkipásztorai hirdettek igét.

Az első gyertyagyújtásra dr. Irenej Bulovicot, a Szerb Ortodox Egyház püspökét hívták meg az evangélikus templomba. Advent második vasárnapján a Kisboldogasszony katolikus templomban Orosz Attila református lelkipásztor hirdetett igét. A harmadik héten a református templom adott helyet az ökumenikus imaórának, ahol Dolinszky Márta evangélikus esperes volt az ünnepi szónok. A negyedik gyertyagyújtást az evangélikus templomban szervezték meg; ez alkalommal Gyulay Endre szeged–csanádi katolikus megyés püspök mondott szentbeszédet. Az utolsó gyertyagyújtást követően az evangélikus gyülekezet Luther-rózsa kórusa tartott alkalmi hangversenyt Weiss Vesna vezetésével.

A szabadkai ökumenikus gyertyagyújtások igen nagy népszerűségnek örvendenek a város keresztényei körében. Ezek az imaórák alkalmat adnak a közeledésre, a másik felekezet, gyülekezet megismerésére. XVI. Benedek pápa levélben üdvözölte a szabadkai sorozatot.

L@c