Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 04 - Busók a bonyhádi gimiben

A közelmúlt krónikája

Busók a bonyhádi gimiben

Mohácsi busók, farsangi képek címmel kiállítás nyílt a farsangi időszak közeledtének apropójából a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban. A tárlatot rendhagyó tanóra keretében nyitotta meg Ferkov Jakab, a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója.

A busójárásokról szóló első feljegyzés az 1780-as évekből származik. Akkor még több térségben is ily módon „űzték el” a telet, de az egyház erkölcstelennek tartotta és tiltotta a busójárást. Egyedül Mohácson éledt újra e szokás, miután észrevették, hogy az egy-két beöltöző busónak köszönhetően egyre nagyobb a turistaforgalom farsang idején. Az 1910-es évektől reneszánszát éli a mohácsi busójárás.

A múzeumigazgató elmondta a bonyhádi gimnazistáknak, hogy a busók két csoportra oszthatók. Általában az ijesztő busókat ismerjük inkább; ők fa álarcban, szarvval, kifordított birkabőrbe burkolózva, tarisznyával, kolomppal és kereplővel hangoskodva vonulnak végig az utcákon. A szép busók jelmeze a népviseletek egymáshoz nem illő ruhadarabjaiból áll össze, ráadásul a nők férfiruhába, a férfiak pedig női holmikba öltöznek.

Ma már tízezer ember is ellátogat a mohácsi busójárásra. Az idei programokra február 23. és 28. között várják az érdeklődőket.

mr