Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 04 - Mína-völgyi "pokol"

Keresztutak

Mína-völgyi "pokol"

A végleges hivatalos adatok szerint 363 személy, köztük legalább 85 nő vesztette életét múlt csütörtökön a szaúd-arábiai Mína-völgyben rendezett hagyományos sátánűző szertartás harmadik napján.

A rijádi egészségügyi minisztérium közlése szerint a halottak között szaúd-arábiai állampolgárok mellett a legtöbben pakisztániak, egyiptomiak, jemeniek, indiaiak, törökök és egyesült arab emírségekbeliek vannak. Az előzetes becslések szerint rajtuk kívül még mintegy húsz ország állampolgárai vesztették életüket.

Az idén rendezett mekkai zarándoklaton haltak meg a legtöbben az elmúlt 16 év óta. Legutóbb 1990-ben vesztették életüket ennél többen – majd másfél ezren – az évenként megrendezett muzulmán vallási ünnepen, amely szinte minden esztendőben halálos áldozatokkal jár. A csütörtöki tragédia oka egyelőre nem egyértelmű. Pénteken egy szaúdi belügyi illetékes úgy vélte, hogy a sátánt jelképező három kőoszlophoz vezető Dzsamarat-híd előtt teherautókra pakolt bőröndök és táskák estek le a járművekről; ezeken sokan elbotlottak, az utánuk hömpölygő emberáradat pedig átgázolt rajtuk.

MTI