Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 05 - Vizsgáztak a potenciális pályázók

Egyházunk egy-két hete

Vizsgáztak a potenciális pályázók

A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület elnöksége első alkalommal szervezett pályázatíró tanfolyamot az egyházkerület területén lévő gyülekezetek képviselői számára. Az ötvenórás tanfolyam előadásaira novemberben, valamint január második hetében került sor; végül mintegy harmincan vehették át a sikeres vizsgázóknak járó oklevelet.

Ittzés János püspök a tanfolyam végén – az oklevelek átadása előtt – zárszavában elmondta, hogy reménysége szerint a jövőben a gyülekezetek az itt képzett képviselőkön keresztül anyagi forrásokhoz jutnak európai uniós pályázatokon. Óva intette viszont a jelenlévőket a két szélsőséges magatartásformától. Egyfelől a patópáloskodó halogatástól, amely komolyan veszélyezteti ingatlanjaink állapotát, másfelől a hűbelebalázsos akcióktól, vagyis attól, hogy egyesek a megvalósíthatóság legapróbb reménysége nélkül vágjanak bele sokmilliós projektekbe.

Hutflesz Mihály, a tanfolyamot szervező szombathelyi Limex Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az egyház Magyarországon a hitéleti munka mellett nagyon sok társadalmilag hasznos tevékenységet végez. Ezek megvalósításához külső erőforrásokra van szüksége, amelyekhez hozzá is kell jutnia. Tapasztalata szerint az egyházak nincsenek felkészülve minden ilyen feladat elvégzésére. A szervezők az egyházkerületi gyülekezetek képviselői számára olyan készségfejlesztési programot kínálnak, amely által ezek a munkatársak és szervezeteik képesek lesznek európai uniós források megszerzésére.

A pályázati kiírásokban az egyház sokszor külön is „nevesítve van”. Ha mégsem, akkor számos esetben az egyházközségek alapítványai és nonprofit szervezetei jogosultak arra, hogy pályázzanak. Ennek felismerése feltétlenül pozitívum, hiszen ez a lehetőség kitörési pontot jelent az egyházak számára.

Hutflesz Mihály – aki szombathelyi gyülekezetünk aktív tagja is – hozzátette, hogy a siker nemcsak a szakértői cégen múlik, hanem az előkészítettségen, a projektgazdán is.

A cél az volt ezzel a mostani tanfolyammal, hogy egyházunkban minél többen legyenek olyanok, akik tisztában vannak a pályázatírás mikéntjével. Hiszen az egyházak számarányukhoz mérten kevesebbet pályáznak, jóllehet igen sokat vállalnak át a társadalmi feladatokból.

Rátérve az anyagiakra az ügyvezető igazgató végül elmondta, hogy a pénz, a vagyon és a tőke fogalma egyikünktől sem idegen, bár nem is szószékre való témák. Viszont kell róla beszélni, hiszen az egyházak is szolgáltatásokat végeznek: szociális, karitatív, képzési, oktatási feladatokat látnak el. Cégük jelmondata szerint az anyagi javak szolgálnak, és nem uralkodnak. Hutflesz Mihály meglátása szerint az egyházkerület képviselőinek mindegyike úgy tudta kezelni ezt a kérdéskört, ahogyan az egy hívő emberhez, egy ilyen szervezethez illő.

A tanfolyam végén a szervezők és a jelenlévők azzal az elhatározással búcsúztak el egymástól, hogy februárban újra találkoznak Révfülöpön, és hogy ekkor kizárólag az egyházakat érintő pályázati módszereket fogják tanulmányozni.

Menyes Gyula