Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 05 - Régi magyar prédikációk

Kultúrkörök

Régi magyar prédikációk

Régebbi irodalmunk iránt érdeklődő olvasóinknak egy vallásirodalmi műfaj egyetemi szöveggyűjteményét ajánljunk a figyelmükbe. Félszáz szerző hetvenhárom prédikációja olvasható teljes terjedelemben a Régi magyar prédikációk – 16–18. század című kötetben, amelyben evangélikus, katolikus, református és unitárius lelkészek igehirdetései követik egymást elkülönítés nélkül, szerzőik betűrendjében. Az összeállítók mellőzték a hitvitázó beszédeket, és nem a kuriózumokra figyeltek, hanem kiválasztott perikópák/textusok köré gyűjtöttek egymással összevethető, irodalmilag is értékelhető szövegeket.

A különféle igehirdetési alkalmak évszázadokon át szinte egyedüli lelki és irodalmi táplálékot jelentettek elődeink számára. A prédikáló papok elmondott beszédeiket gondosan megfogalmazva tették közzé, azokat prédikációs segédeszköznek és lelki olvasmánynak szánták.

A Szent István Társulat gondozásában közzétett válogatást szöveghűen kapja kézhez az olvasó. A rövid bevezető a műfaj történetéből és szabályaiból ad ízelítőt, a kötet végén a szerzőkről és a róluk szóló szakirodalomról lehet tájékozódni. A válogatásban szereplő evangélikus szerzők: Bornemisza Péter, Kultsár György, Sóvári Soós Kristóf, Szeniczei Bárány János és Zvonarics Mihály.

Hubert Gabriella