Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 05 - Búcsú egy igaz ökumenikus testvértől

Keresztutak

Búcsú egy igaz ökumenikus testvértől

A különböző keresztény egyházak ökumenikus testvériséget és egységet kereső, minden évben megismétlődő ökumenikus imahetének negyedik napján búcsúztunk el D. dr. Berki Feríz ortodox protopresbitertől. Feríz atya a Magyar Ortodox Egyházmegye esperes-adminisztrátora, a budapesti Nagyboldogasszony Magyar Ortodox Egyházközség vezető lelkésze volt.

Berki Feríz 1917. december 1-jén született. Teológiai tanulmányait Görögországban, Athénban végezte. Doktori fokozatot az eperjesi ortodox teológián szerzett, az Orosz Ortodox Egyház zagorszki teológiai akadémiája pedig tiszteletbeli doktori címmel tüntette ki.

Közvetlenül a második világháború befejezése után a budapesti görög ortodox (akkoriban még úgy mondtuk: „görögkeleti”) gyülekezet lelkésze lett, majd nemsokára az egész Magyar Ortodox Egyházmegye vezetője. Első és legfontosabb feladata az volt, hogy egyháza görög nyelvű szertartásrendjét lefordítsa magyar nyelvre.

Az ortodox vallású görögök évszázadokkal ezelőtt a törökök előrenyomulása elől menekültek Magyarországra. Legnagyobb részük elmagyarosodott, és a törökök Görögországból való kiűzése után is hazánkban maradt. Mivel az ortodox keleti egyházakban kezdettől fogva az volt a szokás, hogy az istentisztelet nyelve a nép nyelve legyen, a szertartáskönyvet, a Liturgikont magyarra kellett fordítani. Berki Feríznek ez kitűnően sikerült; azt lehet mondani, hogy a „magyar Liturgikon” nyelve szinte veretes magyar.

Tekintettel arra, hogy a világ ortodox egyházainak többsége belépett a második világháború után alakult Egyházak Világtanácsába, a Magyar Ortodox Egyház is tagja lett a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának. Ennek megfelelően Berki Feríz is bekapcsolódott a magyarországi ökumené munkájába, vezetésébe. Nemcsak azáltal, hogy egyházát képviselve részt vett az ökumenikus alkalmakon, hanem mert hozzászólásaival, előadásaival, a Theologiai Szemlében vagy a Lelkipásztorban közölt cikkeivel is gazdagította a magyarországi kereszténység sokszínűségét és egységét.

Nekem személy szerint különösen is sok alkalmam volt megtapasztalni Berki Feríz ökumenikus testvéri szeretetét. Amikor Ordass püspök felkérésére az ortodox egyházakkal kezdtem foglalkozni, sok jó tanácsot, eligazítást és forrásanyagot kaptam tőle munkám elkezdéséhez és végzéséhez. Teológiai akadémiánk Berki Ferízt kérte fel az Orosz Ortodox Egyház életéréről és történetéről írt doktori disszertációm értékelésére is. Amikor a teológián ökumenikus egyházismereti előadásaim során az ortodox egyházakhoz értem, hallgatóimat rendszerint elvittem Ferízék templomába, ahol ő nagy szeretettel fogadott bennünket, és a templom bemutatása során sok fontos dolgot mondott el az ortodox egyházakról.

Berki Ferízt türelemmel viselt hosszas betegség után hívta haza az élet és a halál Ura. Január 18-án délelőtt búcsúztunk tőle a Nagyboldogasszony magyar ortodox székesegyházban megtartott liturgikus istentisztelet és temetési szertartás keretében. Az alkalmon az ökumenében részt vevő valamennyi egyház képviseltette magát. A szertartásban a jelen lévő magyar ortodox lelkészek vettek részt. Szívet-lelket melengető hatású liturgikus éneklésükben – az ortodox liturgiában az igehirdetés kivételével szinte alig van ének nélküli szöveg – minden olyan újszövetségi igeszakasz elhangzott, amelyben az Úr boldog örök életet ígér mindazoknak, akik hisznek benne, földi életükben vele jártak, és neki szolgáltak.

A koporsót az ortodox lelkésztársak vitték ki a templomból. Elköltözött testvérünk földi maradványait aznap délután a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Selmeczi János