Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 05 - Európa Tanács: a vallásoktatás nem lehet evangélikus!

A közelmúlt krónikája

Európa Tanács: a vallásoktatás nem lehet evangélikus!

Az Európa Tanács bírálatát zúdította magára a dán kormány, mivel az iskolai oktatás kötelező tárgyaként szereplő vallásoktatásban nagyobb teret kíván adni az egyház- és kereszténységismeretnek.

Egy koppenhágai keresztény napilap tudósítása szerint Bertel Haarder miniszter a jövőben a dán vallásoktatás jellegét és színvonalát a németországihoz szeretné közelíteni; ennek jegyében részletesebben oktatnák a Dániában népegyháznak minősülő lutheránus egyház tanításait. Az Európai Unió emberjogi biztosa, Alvaro Gil-Robles szerint azonban nem felel meg a közös európai értékeknek, ha jobban közelítik a vallásoktatást valamelyik hitirányzathoz. „A vallásoktatás az általános oktatás része, s az a célja, hogy minden diáknak bepillantást adjon mindhárom monoteista vallásba: a zsidóságba, a kereszténységbe és az iszlámba egyaránt” – jelentette ki az EU-biztos, aki szerint az evangélikus jelleg előtérbe állítása egyenesen ütközik az európai elvekkel. Az emberjogi biztos még azt is hozzátette, hogy amennyiben a dán kormány a nemzeti identitás fontos részének tekintené a lutheránus hitet, hasonló hibát követne el, mint azok az iszlám országok, amelyekben nincs elválasztva az állam és a vallás. Dánia 5,4 millió lakosából 84% az evangélikus egyház tagja.

Forrás: idea.de