Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 06 - Átadták rendeltetésének a Budapesti Protestáns Felsőoktatási Kollégiumot

Keresztutak

Átadták rendeltetésének a Budapesti Protestáns Felsőoktatási Kollégiumot

Soli Deo Gloria – egyedül Istené a dicsőség. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Budapesti Protestáns Felsőoktatási Kollégium épületét dr. Kovács Levente, a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány (MPTA) kuratóriumának elnöke. A Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és az MPTA által alapított intézmény a budai hegyekben, könnyen megközelíthető helyen, ápolt és igényes, parkosított hegyvidéki környezetben, két különálló épületben várja a hallgatókat. Az egyik épület a lányok, a másik a fiúk elhelyezésére szolgál. Összesen 120 férőhely áll a felsőoktatásban tanuló hallgatók rendelkezésére.

Az alapítvány, amelynek alapítói között volt – többek között – ifj. Bartók Béla, ifj. Bibó István, Ritoók Zsigmond és Szentágothai János – 2002-ben kapta meg a főváros XII. kerületében lévő ingatlant. Két épületet újítottak fel kormányzati támogatással. A volt diplomatalakásokban a kollégiumi szobákat korszerű számítógépes infrastruktúrával szerelték fel. A szálláshelyek egy része mozgáskorlátozott hallgatók számára is igénybe vehető.

Január 27-én Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára adta át rendeltetésének a 720 millió forintos beruházással átalakított épületegyüttest, amelynek felszentelésére külön ünnepélyes istentiszteleti alkalmat terveznek. Dr. Kovács Levente lapunknak elmondta, hogy az épület átadásával egy négyéves folyamat végére sikerült pontot tenni. A kollégium várhatóan még az idén tutoriális rendszerben működtetett szakkollégiummá alakul át, amely külön szakmai tanulmányok teljesítését és speciális hallgatói munka végzését is megköveteli majd a felvételt nyertektől.

Az intézmény nemcsak a Budapest felsőoktatási intézményeiben nappali tanulmányokat folytató vidéki hallgatók igényes otthona kíván lenni, hanem olyan tehetséggondozó központ is, amely tágabb körben igyekszik kielégíteni a protestáns szellemiség iránt fogékony, akadémiai közegben tanuló ifjúság sajátos szellemi, spirituális, közösségi igényeit.

P. G.