Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 06 - Plakátról plakátra

Kultúrkörök

Plakátról plakátra

Mialatt a választási kampány jegyében országszerte dúl a plakátháború, a fővárosban művészileg igényes, illetőleg kultúrtörténeti értékkel bíró plakátok is harcba szálltak a közönség figyelméért.

A Magyar Nemzeti Múzeum február 16-ig nyitva tartó plakátkiállítása a Rohanjunk a rohanó időkkel – a reklámplakát aranykora címet viseli. Az itt látható művek Budapest világvárossá válásának évtizedeibe, a főváros színházi, kávéházi, majd az első világháború hátországi hadikölcsönjegyzésre buzdító életébe kalauzolnak. De nem maradhatnak el a kor italmárkáit és szépítőszereit hirdető felhívások sem.

A mai főváros Arany János utcai metrómegállója úttörő kezdeményezésnek ad otthont egy hónapon át. A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány és a Béres Alapítvány jóvoltából a mozgólépcső melletti hirdetési felületek a magyar kultúra napján magyar kortárs művészek alkotásainak műveiről készült reprodukciókkal és egy-egy irodalmi üzenettel teltek meg. A kiállítást Sólyom Erzsébet, a kiállítás fővédnöke nyitotta meg.

A látvány fázós, szürke reggeleken, sietős nappalokon, fáradt estéken kétpercnyi felüdülést jelent a mozgólépcsőn utazók számára. Értékes alkotások Polgár Rózsa, Búza Barna, Jankovics Marcell, Jókai Anna, Kányádi Sándor – hogy csak néhányat említsünk az ötvenhét művész közül – keze nyomán.

Pozitív a kezdeményezés, remélhetőleg más is beszáll a kulturális értékek „reklámozásáért” vívott csatába. Különösen most, amikor a plakátháborúban már veszni látszik a jó ízlés…

BoZsu