Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 06 - Találós kérdés megfejtéssel

evél&levél

Találós kérdés megfejtéssel

Az Evangélikus naptár 2006. évi számának 126. oldalán a következő szöveget találtuk: „…február 26-án tartották meg a negyedik ilyen jellegű találkozót, melynek helyszíne a győri Öregtemplom volt. Először az egykori főpásztor, Túróczy Zoltán életrajzának megjelenése, másodszor a missziói stratégia újragondolása volt a téma. A tavalyi összejövetelen az új liturgia tervezetét vitatták meg, az idén pedig újra egy püspök életrajza adta a találkozó témáját.”

Találós kérdés megfejtéssel

Lehet találgatni: ki ez az „egy püspök”, melyik évszázadban élt s szolgált egyházunkban?

Mivel jelen voltam, elárulom: édesapám, Kapi Béla volt ez a névtelen püspök, aki 1916-tól 1948-ig, harminckét éven át vezette a dunántúli kerületet és tizenegy éven át az egyetemes egyházunkat is.

Az ő Lámpás az oltár zsámolyán című emlékiratának könyvbemutatóját tartották Győrött egyházkerületi nap keretében Ittzés János püspök szolgálatával. Zoltán fiunk áhítata után az utódok zenével színesítették a műsort, Mirák Katalin remek előadását követően diákok olvastak fel a könyvből érdekes részleteket. Nagy László stábja filmre vette az eseményt, s a televízió részleteket közvetített belőle, valamint interjút Ittzés püspök úrral, Mirák Katalinnal, Gyula fiunkkal és velem. Aki eddig olvasta a könyvet, érdekes, hiteles és fontos kordokumentumnak tartja. Feleségem évtizedekig másolta, gondozta a hagyatékot, így születhetett meg ez az Isten segítségével napvilágra került írás.

Édesapám nevét, úgy látszik, még mindig nem előnyös emlegetni. Ez neki már nem fáj! Szerencsére munkásságát könyvei, írásai őrzik az utókor számára, s bízunk benne, hogy jön még egy olyan korszak, amikor az igazi értékek érvényesülnek, és az igazság győzedelmeskedik!

Tisztelettel:

Vitéz Kapi Béla (Budapest)

Tisztelt vitéz Kapi Béla!

Bár az Evangélikus naptárt nem mi szerkesztjük, tudjuk, hogy az Ön által idézett szövegrész az EvÉlet 2005. március 6-i számának 5. oldalán megjelent tudósítás összefoglalója. Ez a tudósítás a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület Győrött megrendezett kerületi napjáról számol be. A naptárba került „kivonatból” valóban kimaradt az egyik leglényegesebb információ – édesapja nevének említése –, miként annak közlése is, hogy a Krónika rovat az Evangélikus Életben megjelent cikkek alapján készült. Mindebből azonban szándékos elhallgatásra következtetni – véleményem szerint – olyan inszinuáció, mintha azt feltételeznénk, hogy Ön annak idején nem olvasta az EvÉletben megjelent tudósítást. Márpedig abban a lapszámban lényegében a teljes oldal a tavaly 225 éve született Kapi Béla püspöknek állít emléket…

Bízva abban, hogy az Evangélikus Életben továbbra is „érvényesülnek” az értékek, üdvözli Önt:

  1. Pintér Károly főszerkesztő