Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 07 - Felsőoktatási nap a líceumban

Egyházunk egy-két hete

Felsőoktatási nap a líceumban

A felsőoktatásban életbe lépő változásokról, illetve az egyetemi életről szóló tájékoztatót tartottak a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium színháztermében február 3-án, pénteken. A Líceumi Diákszövetség által szervezett programon – melyre az 5–7. órában került sor – az iskola 11. és 12. évfolyamos diákjai, tanárok, illetve harmincöt egyetemista, főiskolás vett részt.

Tölli Balázs igazgató köszöntő szavai után a szervezők előadásai következtek. E sorok írója (2003-ban érettségizett öregdiák) röviden ismertette a nemrégiben megalakult Országos Líceumi Felsőoktatási Hálózat működését és céljait. A hálózat tagjai jelenleg felsőoktatási intézményben tanuló vagy már végzett, szakmájukban sikerrel tevékenykedő egykori licisták, akikhez bátran fordulhatnak segítségért a gimnázium mostani diákjai, illetve a felsőoktatásba frissen bekerülő berzsenyisták. Mindezt a tagok elérhetőségeit tartalmazó, nyilvánosan is elérhető adatbázis segíti.

Ezután Poór Péter (szintén három éve végzett öregdiák) tartott egy rendkívül informatív és hasznos előadást a felsőoktatás alapfogalmairól, a kétszintű képzéssel kapcsolatos változásokról, valamint az egyetemisták mindennapi életében felmerülő problémákról.

A program második felében tizenkét egyetem, illetve főiskola különböző karairól, szakjairól érkező öregdiákok vezetésével kiscsoportos beszélgetésekre került sor. A szervezők reményei szerint a jövőben sok hasonló programot sikerül megvalósítani, valamint az Országos Líceumi Felsőoktatási Hálózat folyamatos bővülése révén egyre szorosabb kapcsolat alakul ki a Líceumi Diákszövetség és a gimnázium diáksága között.

Szalai Tamás, a Líceumi Diákszövetség választmányi tagja

Regionális hozzárendelés: Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium