Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 07 - Kelt almafánk

Kultúrkörök

Kelt almafánk

Hozzávalók körülbelül 30 darab fánkhoz: 50kg alma, 4 tojás, 60 dkg liszt, 2,5 dl tej, 4dkg élesztő, 1 kiskanál só, 10 dkg cukor, 5dkg mazsola, 5 dkg darált mogyoró vagy dió, 2 evőkanál barackpálinka, a sütéshez olaj, a tetejére porcukor.

Az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Az élesztőt a cukorral a meglangyosított tejbe morzsoljuk és megfuttatjuk. A mazsolát a barackpálinkába áztatjuk.

A tojásokat fölverjük egy mély tálban, beleszórjuk a lisztet és a sót, a darált mogyorót vagy diót, a lereszelt almát és a leszűrt mazsolát. A megfuttatott élesztővel együtt jól kidolgozzuk és letakarva a kétszeresére kelesztjük a tésztát. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és forró olajban – mint a farsangi fánkot – mindkét oldalát pirosra sütjük.

Az olajból kivéve lecsöpögtetjük és porcukorral meghintjük a fánkokat.