Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 08 - Egyházi vezetők Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél

Keresztutak

Egyházi vezetők Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél

A négy történelmi egyház vezetői még tavaly decemberben találkozót kezdeményeztek Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. A megbeszélésre február 10-én került sor. A miniszterelnök a Parlament Nándorfehérvári termében fogadta az egyházi vezetőket. A találkozón dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek, dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, dr. Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és D. Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke vett részt.

A közel másfél órás hivatalos megbeszélésen az egyházi oktatási és szociális intézmények finanszírozásának eddig tisztázatlan kérdéseit tárgyalták meg. Egyetértés született az egyházi iskoláknak járó kiegészítő normatíva kifizetéséről, amely a 2004. évi elszámolás alapján az iskolákat fenntartó egyházakat megilleti. A miniszterelnök további intézkedéseket ígért a szociális törvény végrehajtásának biztosítására. Felvetődött továbbá az egyházi oktatási intézményekben dolgozók közalkalmazotti szintű bérezésének kérdése is.

Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára kérte, hogy az egyházi iskolák ne legyenek a választási kampány terepei.

HHO