Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 09 - Hazatérő kincsek

Kultúrkörök

Hazatérő kincsek

Vass Lajos, a kulturális minisztérium politikai államtitkára, Gémesi Ferenc, a külügyi tárca helyettes államtitkára és Csomós József református püspök február 15-én aláírta azt a jegyzőkönyvet, amely tartalmazza a II. világháború során a Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerülete sárospataki református kollégiumának a könyvtárából elvitt, a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin Könyvtárban őrzött könyvek hazahozatalát követő feladatokat.

A visszaszolgáltatott könyvek állapotfelmérés és állagmegóvás céljából az Országos Széchényi Könyvtárba kerülnek. A felek megállapodtak a hazakerülő könyvek kiállításának feltételeiről is. A tervek szerint a nagyközönség a gyűjteményt a Magyar Nemzeti Múzeumban ez év március 1-jétől június közepéig tekintheti meg. A kiállítás után a gyűjtemény hazakerül jogos tulajdonosához, a Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerülete sárospataki református kollégiumának a könyvtárába.

Repülőgéppel, speciális konténerben érkeznek haza a sárospataki könyvek Magyarországra. A szállítás időpontját egyelőre nem ismerik, de Csomós József szerint február 25-ig hazaérhetnek a könyvek. Szóba került az is, hogy a budapesti kiállítás megnyitóján valószínűleg a hazánkban tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt fog van venni. Az is kiderült, hogy Magyarország 12 millió rubel (mintegy 80 millió forint) térítést nyújt a Lenin-könyvtárnak a sárospataki kötetek tárolásáért.

Forrás: www.református.hu