Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 11 - Kolozsvári gondolatok az ige hirdetőinek felelősségéről

Keresztutak

Kolozsvári gondolatok az ige hirdetőinek felelősségéről

Manipuláció az egyházban címmel tartottak előadást február 28-án Kolozsvárott, az evangélikus püspökség tanácstermében, a Revisz CA (Romániai Evangélikus Ifjúsági Szövetség) szervezésében, mintegy harminc érdeklődő ifjú részvételével. Visky András Rát Mátyás-díjas író, dramaturg érdekfeszítő előadásában a manipuláció és korrupció fogalmán túl a média szerepét és az egyház világban való megjelenését tárgyalta.

Kérdés, hogy az egyház mindenkori üzenete hogyan tud megjelenni a kommunikációban úgy, hogy ne csorbuljon; hogy a megszólaló igehirdetésből mit ért meg az, aki először lép be a templomba – vetette föl az előadó.

Visky András elmondta: a manipuláció legütőképesebb eszköze a média. Lenyűgöző hatása véleményformáló erejében nyilvánul meg. Ezen a ponton kell egymással szembeállítani a média által sugallt és a keresztény üzenetet. Hiszen a manipuláció tömeggé akar alakítani, megfosztja az embert a saját arcától, identitásától. Az előadót idézve: „Nincs nagyobb egyenlőség, mint az arctalanság egyenlősége.” Ezzel szemben a keresztény üzenet arcunk megtalálását hirdeti, az önmagunkra találást – Krisztusban.

Az ige hirdetőit rendkívül nagy felelősség terheli, hiszen az evangélium tolmácsolásában nem lehet helye a manipulációnak – zárta előadását az író.

Boldizsár Beáta