Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 11 - A szenvedést értelmezték

Keresztutak

A szenvedést értelmezték

Bár nem egyházi kézben van, a Fővárosi Önkormányzat Virág Benedek utcai idősek otthonában mégis nagyon élénk a vallási élet. Falai között ökumenikus kápolna működik, és rendszeresen szerveznek különböző hitéleti alkalmakat az érdeklődőknek. Legutóbb – február 24-én – az emberi szenvedés értelmezéséről szóló előadást és Krisztus szenvedésére is kitérő rövid igei elmélkedést hallgathattak meg a lakók.

A közelmúltban elhunyt Victor E. Frankl osztrák pszichológus munkásságára alapozó referátumot Medgyessy Emmánuel katolikus szerzetes tartotta. Példákkal színesített beszámolójában egyebek mellett arról szólt, hogy – Frankl nyomán – más módon kell közelítenünk a szenvedéshez. Nem a miértre kell koncentrálnunk, hanem a velünk történtek célját kell kutatnunk. Az egyes ember szenvedésének mások számára fontos értelme lehet, hogy a nehézségek közepette tanúsított viselkedése, helytállása példát ad a többieknek – emelte ki az előadó.

A Zadraveczné Mód Éva mentálhigiénés munkatárs által szervezett összejövetel Lukovits Eszter evangélikus kórházlelkész Zsolt 22,2–6 alapján tartott áhítatával zárult. (Néhány nappal később szerkesztőségünket az említett idősotthonból keresték, ezúttal azonban nem egy újabb egyházi eseményt jelentettek be. Mint megtudtuk, február 26-án, vasárnap éjjel tűz ütött ki az intézmény kápolnájában. A szándékos gyújtogatás következtében az oltár és környéke károsodott. Az intézmény ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.)

Gazdag Zsuzsanna