Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 11 - A sárospataki könyvek a Nemzeti Múzeumban

Kultúrkörök

A sárospataki könyvek a Nemzeti Múzeumban

A Nemzeti Múzeumban egy könyvtár hangulatát felidézve készítették el az Oroszországból hazakerült sárospataki könyveket bemutató kiállítást.

A felbecsülhetetlen kultúrtörténeti értékű ősnyomtatványok és könyvek február 22-én érkeztek Budapestre. Az állapotfelmérést és állagmegóvást végző szakemberek a nemzeti bibliotékában végiglapozták mind a 136 kötetet, és úgy találták, hogy a könyvek kiállíthatóak, bár a nyomtatványok mintegy fele később komolyabb restaurálást fog igényelni.

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai négy nap alatt készítették el a tárlatot, a 136 kötetet a múzeum kupolatermében tizenhárom tárlóban helyezték el. A kupolaterem központi helyére kerültek azok az üvegtárlók, amelyekben a legértékesebb könyvritkaságok láthatóak; ilyen például Hartmann Schedel 1493-as világkrónikája, a Cronicarum Libri.

A sárospataki könyveket bemutató kiállítást Sólyom László köztársasági elnök – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében – nyitotta meg. A tárlat június 15-ig tekinthető meg.

MTI