Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 11 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Nyolc hete indult sorozatunkban két keresztes lovagnak segíthettek a rájuk váró próbák teljesítésében. Királyuk azzal a feladattal bízta meg őket, hogy keressék meg a Tudás erdejében álló várat, amelyről egy nagyon régen íródott kódex tesz említést. Albert lovag és Pongrác lovag nem is késlekedett, azonnal útnak indult. A kódex leírása szerint nyolc feladatot kell teljesíteniük. Mindegyik próba egy-egy bibliai történethez kapcsolódik. Segítsetek nekik! Ha megoldottátok a feladatot, küldjétek el a szerkesztőség címére a megfejtést. Jutalmul minden egyes alkalommal megkapjátok a várat ábrázoló kép egy-egy darabját, így mire véget ér a sorozat, összerakhatjátok a kódexben látható képet. A megfejtéseket utólag is elküldhetitek. Címünk: Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24. A borítékra írjátok rá: Gyermekvár.

5.

A legutóbbi próbatétel jól felfrissítette a két lovagnak a Mózessel és az egyiptomi szabadulással kapcsolatos bibliai ismereteit. Akkor még nem tudhatták, hogy az ötödik feladat is ehhez a történethez kapcsolódik.

– Tudod, Albert barátom, igazán örülök, hogy Szakáll király minket szemelt ki a Tudás erdejében levő vár felfedezésére! Nemcsak azért, mert szeretek világot látni, és te is jó társam vagy ebben, hanem mert így lehetőségem nyílik a lovagi tornák mellett egy kis agytornára is. Azt hiszem, Bajusz király, Szakáll király dédapja ügyesen kitalálta ezt a vár-dolgot.

– Egyetértek veled – helyeselt Albert lovag. – Szerintem ha már gyerekkorunkban felfedezték volna ezt a helyet, akkor nemes lovag apám engem is oda küldött volna nevelkedni. Gondold csak el! Mennyi bibliai történet kerülhetett sorra annak a várnak a falai között! Sebaj! Számunkra ez az út is nagyon hasznos.

– És még nincs vége! Az előző próbák során a levegővel, a vízzel, a földdel és a tűzzel kapcsolatos feladatokat kellett megoldanunk. Mit ír az az egérrágta kódex, mi lesz a következő megmérettetés?

– Ahogy olvasom, hamarosan Jégvidékre érünk. Ott a Jégvölgy vonalát követve eljutunk majd a negyedik jégbarlangba. A Jégverem nevű teremből nyílik majd a Cseppkőbarlang. Sajnos itt hiányzik egy darab papír – ezek a fránya egerek néha úgy megnehezítik a dolgunkat! Úgy tűnik, valamiféle titkosírást kell megfejtenünk… Nézd csak! Mintha ez az épen maradt sor egy betűkód lenne.

– Ne izgasd magad, Albert barátom! Majd ha odaérünk, okosabbak leszünk.

Pongrác lovag jól gondolta: mikor beléptek a Cseppkőbarlangba, a látványtól szinte beléjük fagyott a szusz. Ugyanis körülöttük mindenhol varázslatosan csillogott a sok jégcsap, egészen mesebeli vidékké varázsolva a hatalmas termet.

A barátok ámulatukban percekig szólni sem tudtak; tekintetükkel újra meg újra körbepásztázták a barlangot. Egyszer csak Pongrác lovag izgatottan a barlang mennyezetéről alácsüngő, változatos alakú cseppkövekre mutatott.

– Odanézz, Albert barátom! Ilyen alakú ábrák vannak a könyvben a titkosírás kódjánál is!

– És egy mondatot lehet belőlük öszszeolvasni!