Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 11 - Déli harangszó

Kultúrkörök

Déli harangszó

Ezen a héten minden délben a marcalgergelyi evangélikus templom harangja szól a Kossuth rádióban. Marcalgergelyi Veszprém megye nyugati szélén, a Marcal folyó partján, Pápától tizennégy kilométerre nyugatra, Vas megye szomszédságában fekvő, négyszáz lelkes község. Nevét egy 1343-as Anjou-kori oklevél őrizte meg az utókornak. Akkor még Gergelyinek írták és mondták.

A középkorban itt lakó jobbágyok elmenekültek a török veszedelem elől. A lakatlanná vált terület csak ötven év múlva népesedett be zsellérekkel. Ebben az időben vert gyökeret az evangélikus gyülekezet. Első templomuk fából épült. 1908-ban Marcalgergelyinek nevezték el a települést, hogy megkülönböztessék a beregi Tiszaháton található Gergelyiugornyától.

A ma látható evangélikus templom a gyülekezet adományaiból épült 1910-ben, dr. Mohácsy Lajos lelkészsége idején. A helyi legenda szerint azért lett ötvenkét méter magas a tornya, hogy a közeli majorságban élő gazda a tornácáról láthassa a süveg csúcsán lévő keresztet. A marcalgergelyi evangélikus templom tornyában három harang lakik. Sajnos az egyháztörténet nem jegyezte föl, hogy a tizenöt mázsás, délidőben megszólaló harang hol készült, és ki öntötte. Azt viszont tudják, hogy az egyiket Vilmos császár ajándékozta a gyülekezetnek, a másikat a templomszentelés évében vették, míg az ötmázsás kis harang eredetéről nem maradt feljegyzés.

Forrás: Rtv Részletes