Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 12 - Ifjak szónokoltak

Kultúrkörök

Ifjak szónokoltak

Idén első alkalommal tartottak Ordass Lajos-emléknapot a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban, megidézve az intézmény egykori diákjának, majd névadójának, a későbbi evangélikus püspöknek az életútját. Ezzel egy időben rendezték meg március 9–10-én a hagyományos Ordass Lajos országos retorikaversenyt, melyre ezúttal húsz középiskolás érkezett az ország különböző gimnáziumaiból.

Az indulók között egy „magiszter” is volt, aki visszatérő vendége a tudáspróbának. Ő az érvényesülésről, a tisztességről és a siker titkáról beszélt, míg a „primerek” arról szóltak, hogy mi a játék szerepe társadalmunkban. A második napon a résztvevők feladata az volt, hogy húsz perc alatt írjanak egy kétperces beszédet a helyben kapott témákból választva, majd pedig adják elő. A legkedveltebb a „nézzük vagy olvassuk a mesét?” kérdés volt. A fiatalok továbbá választhattak a következő témákból is: Mi az, ami az emberben a hatalom utáni vágyat serkenti? Ha nyelvszépségversenyt rendeznénk, melyik nyelv lenne az első? Valóság-e a valóság-show? Mi a véleményed a márkafüggőségről? A zsűri által ajánlott tárgy ez volt: Hogyan adnál baráti tanácsot annak, aki éppen összeveszett az édesapjával? A zsűri kiemelten figyelte az előadásmódot, a hangzást, a stílust, a szerkesztést, illetve az összbenyomást.

A bírák a következőképpen értékeltek: Zászkaliczky Pál lelkész, az Ordass Lajos Baráti Kör titkára szerint rögtönözni annak szabad, aki alaposan felkészül, s ezen a versenyen az ifjú rétorok becsületes munkát végeztek. Dr. Pálos László, a bonyhádi gimnázium örökös magyartanára elmondta, hogy az elméleti felkészülés erősebb volt, mint a gyakorlati, az anyaggyűjtés viszont sokrétűnek bizonyult. Dr. Rókusfalvy Pál profeszszor, az Ordass Lajos Baráti Kör tagja szerint a szócséplés korát éljük, amikor hiányzik a tett, amely hitelesíti a kimondott szót – a versenyző fiatalokat viszont hitelesnek értékelte. A zsűri elnöke, dr. Töttős Gábor főiskolai docens e szavakkal zárta a versenyt: „A közjó, szeretet, hit dolgát akarja szolgálni ez a próba. A hit elegendő alap arra, hogy amit szeretnénk átadni, meg is tehessük, közölhessük gondolatainkat másokkal.”

Az Ordass Lajos országos retorikaverseny első díjában Héjja Márk (Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium) és Portörő Ádám (győri Révai Miklós Gimnázium) osztozott, míg a képzeletbeli dobogó második fokára Markó László (balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium) és Szőts Imola (bonyhádi evangélikus gimnázium) állhatott.

Máté Réka