Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 14 - Amikor a mag jó földbe hull

Egyházunk egy-két hete

Amikor a mag jó földbe hull

Evangélikus Népfőiskolai Központ avatása és szakmai konferencia Sárszentlőrincen

A két éve elhunyt sárszentlőrinci evangélizátor-lelkész, Csepregi Béla magvetése tette lehetővé azt az összefogást, amelynek eredményeként a település evangélikus egyházközsége 1994-ben létrehozta a Zsivora György Népfőiskolai Alapítványt. Az alapítvány március 24-én ünnepi eseményre hívta a falu közösségét: Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke ekkor adta át rendeltetésének – a művelődés hete elnevezésű, a Magyar Népfőiskolai Társaság által szervezett programsorozat keretében – az új Evangélikus Népfőiskolai Központot.

A népfőiskolai alapítvány kuratóriumának elnöke Karl Jánosné Csepregi Erzsébet, aki méltóképp viszi tovább az apai örökséget. A kuratórium többi tagja nagyrészt a gyülekezet presbiterei közül kerül ki.

Említtessék meg – csak címszavakban, a teljesség igénye nélkül –, mi történt az elmúlt tizenkét évben. Beindult a szövőtanfolyam, a beszélgetőkör, a munkanélkülieket segítő információs program, a megváltozott munkaképességűeket segítő szolgálat, a roma mezőgazdasági fejlesztő program és az idősek klubja. Ezenkívül az alábbi képzések közül lehet választani: számítástechnika, biogazdálkodás, harmónium, illetve pályázatírási ismeretek. A Pécsi Regionális Munkaerőfejlesztő és Képző Központtal együttműködve olyan, szakmát adó képzések is indultak, mint a csuhé-, gyékény- és szalmatárgykészítés, a seprű- és kefekötés, valamint a kosárfonás.

Az idő múltával épületekkel is gyarapodott az alapítvány: 1997-ben közösségi házat vásároltak, 2001-ben megnyitották a teleházat, amelyben könyvtárat és informatikai szobát rendeztek be.

A most felavatott népfőiskolai központot az alapítvány által megvásárolt új épületben alakították ki. A központ létrejöttében nagy szerepet játszott Kocsis Istvánnak – aki mára a népfőiskola egyik motorja lett – az áldozatos munkája; Bakay Péter gyülekezeti munkatársnak pedig ugyancsak a népfőiskola szolgálata határozza meg a mindennapjait.

Gáncs Péter püspök igehirdetésének alapigéjéül a Zákeus-történetben elhangzó jézusi mondatokat választotta: „Ma lett üdvössége ennek a háznak… Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.” (Lk 19,9.10) Beszédében hangsúlyozta, hogy a népfőiskola fontos szerepet tölt be ebben a misszióban. Szimbolikus jelentőséget tulajdonított annak is, hogy a ház felújítását nem kívülről, hanem belülről kezdték el. „Ellentétes ez azzal, amit manapság tapasztalunk, amikor mindenki csak a külsőre koncentrál… Belülről kell elkezdeni a megújulást!” – hangoztatta a püspök.

Az ünnepség után egész napos szakmai konferenciát tartottak a közelmúltban átadott gyülekezeti teremben. Itt szó esett többek között a kompetenciakészségek fejlesztéséről, a felnőttoktatási lehetőségekről, továbbá a szarvasi népfőiskola képviseletében Lázár Zsolt lelkész számolt be a tapasztalatairól.

A Sárszentlőrincen eltöltött napon a „kívülről” érkező vendég valóban ékes példáját láthatta annak, amikor a mag jó földbe hull. A példás együttélés a roma kisebbséggel és a lelkes munkálkodás a közösség javáért, a sugárzó hit és szeretet egyértelműen tanújelei annak, hogy a „földben” valami nagyon jó zajlik…

Szűcs Petra

Regionális hozzárendelés: Sárszentl?rinci Evangélikus Egyházközség