Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 14 - Katonás emlékezés

Keresztutak

Katonás emlékezés

„Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.” Lukács evangéliumának jól ismert és sokszor idézett versét (9,62) választotta igehirdetésének alapigéjéül Lackner Pál ezredes, protestáns tábori püspök Nagybörzsönyben, ahol különleges, háromnyelvű ünnepi istentisztelettel emlékeztek március 23-án Szeberényi János Mihály (1826–1915) protestáns katonai szuperintendensre, a bécsi protestáns teológiai fakultás tanárára születésének 180. évfordulóján.

Az ünnepi együttléten a helyi gyülekezet tagjai mellett részt vettek a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség képviselői is. Az istentiszteleten németül Oskar Sakrausky osztrák, szlovákul Tomas Semko szlovák tábori püspök szolgált igehirdetéssel.

A nagybörzsönyi istentiszteletet megelőzte az a Gödön rendezett regionális konferencia, amelyen a magyar protestáns tábori lelkészeken kívül részt vettek az osztrák, a cseh, a szlovák, a lengyel és a szlovén protestáns tábori lelkészi szolgálat képviselői, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség előadói is. A konferencia előadásaiban az egyik hangsúly természetesen az évforduló miatt a személyében és hivatásában nemzetköziséget és ökumenicitást képviselő Szeberényi János Mihály életére és szolgálatára került. Dr. Karl Schwarznak, a Bécsi Egyetem egyháztörténet-professzorának előadásában az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó évtizedeiben élő és szolgáló lelkész, egyházi vezető élete és lelkészi-tanári szolgálata, míg dr. Varga A. Józsefnek, a Honvédelmi Minisztérium osztályvezetőjének interpretációjában az evangélikus és református tábori lelkészek és felekezetek között közös utat kereső szuperintendens került előtérbe.

Szeberényi – 1869-ben, tábori szuperintendensi beiktatása után – írta A két protestáns hitfelekezet föderációja a cs. és kir. Hadseregben című iratában: „Következményteljes eredmény nem fog hiányozni szerény lapjaimnak. Meg vagyok győződve, hogy egy érdemök legalább el fog ismertetni barátjaim és elleneimtől, t. i. az, hogy oly tárgyról megyek értesíteni hitsorsosimat, melyek előttök valódi spanyol hegyek, és hogy oly kérdést mozgásba hozok, melynek egy vagy más oldalra való eldöntése halaszthatatlan szüksége és kötelessége a magyarhoni protestantizmusnak.” (Részlet az Előszóból)

Magassy Sándor lelkész alezredes, püspöki titkár