Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 14 - Nyomtatott betűkkel szolgálni

A közelmúlt krónikája

Nyomtatott betűkkel szolgálni

Gyülekezeti könyvterjesztők és keresztyén könyvesboltok első szakmai napja

Ki ne tapasztalta volna már, hogy van olyan könyv, amelyet kézbe véve úgy érzi: nemcsak egyszerűen olvas, hanem gazdagodik is egy-egy szó, egy-egy sor vagy történet által? Tudják ezt a keresztény kiadók munkatársai is, akik ráadásul egy különleges üzenetet kívánnak átadni a Biblián és a keresztény irodalmon keresztül: az evangéliumi jó hírt. Szolgálatuk örömeit és nehézségeit március 25-én személyesen is megoszthatták egymással a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnáziumban rendezett, gyülekezeti könyvterjesztők és keresztyén könyvesboltok első szakmai napja elnevezésű program keretében.

Az előzetesen regisztrált több mint kétszáz gyülekezeti könyvterjesztő, illetőleg huszonöt keresztény kiadó munkatársai az iskola második emeletén elhelyezett tablók – a Magyar Bibliatársulat mozgó bibliatörténeti kiállítása – segítségével áttekintést kaphattak az írás, illetve az Írás történetéről. A nyitott ajtón ki-ki bepillanthatott a nagyterembe, ahol a kezdés időpontjában már álltak a különböző keresztény kiadók standjai, amelyeknél a nap folyamán kedvezménnyel lehetett megvásárolni a könyveket.

A nézelődés után helyet foglaló résztvevőket a Harmat Kiadó igazgatója, dr. Herjeczki Kornél üdvözölte, majd a szervezők – többek között a Magyar Bibliatársulat, a református Kálvin Kiadó, valamint egyházunk Luther Kiadója – nevében köszönetet mondott a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesületének. Mint megtudtuk, az általuk kiírt pályázat elnyerése tette lehetővé, hogy megrendezhették a programot.

Az igazgató bevezető előadásában aláhúzta: egyebek mellett azért is fontos ez a nap, hogy tisztázzák és tudatosítsák küldetésüket: az egyházhoz már kötődő emberek elérése mellett leglényegesebb feladatuk az, hogy elérjék „az e körön kívül esőket” is. Minden korosztálynak szüksége van a Szentírásra – emelte ki – és olyan irodalomra, amely Isten üzenetét közvetíti, tekintetbe véve az életkori sajátságokat és az egyes generációkat foglalkoztató problémákat. Ne feledjük azt sem – hangsúlyozta –, hogy „a megszerzett kincs” nem a miénk. A jó könyvek a misszió eszközei, ajánljuk tehát őket, adjuk tovább családunkban, szomszédságunkban, munkahelyünkön, hogy mások is épülhessenek általuk.

A nap további részében elsőként maguk a jelenlévők gazdagodhattak: például dr. Pálhegyi Ferencnek Az olvasás szerepe a személyiség fejlődésében címmel tartott rövid referátuma, Pecsuk Ottónak a bibliatársulatok történetét ismertető, A Szentírás a 3. évezred elején című előadása, avagy éppen a csoportbeszélgetések által.

Az ebédszünet előtt elhangzó zárszóban dr. Herjeczki Kornél a résztvevők óhajának adott hangot, amikor kifejtette: reméli, hogy ezzel az alkalommal sikerült hagyományt teremteni, és egy év múlva újabb szakmai napon találkozhatnak egymással keresztény könyvterjesztők és kiadók.

G. Zs.