Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 14 - www.frankfurt-evangelisch.de

e-világ

www.frankfurt-evangelisch.de

Díjnyertes a német evangélikus oldalak között

A Németországi Evangélikus Egyház (EKD) 1996 óta minden évben meghirdeti a felekezeti honlapok versenyét. A Webfish díj arany, ezüst vagy bronz fokozatát kaphatja meg a zsűri által kiemelkedő minőségűnek ítélt internetes oldal, melyet valamelyik evangélikus közösség vagy szervezet készített. Az idei nyertes honlap Frankfurt nagyvárosi dzsungelének világhálós egyházi útmutatója.

A Majna-parti metropolis sokak számára nem több üzleti központnál, regionális gazdasági centrumnál, felhőkarcolós nagyvárosnál. Pedig jelen van az evangélikus egyház a város életében, nem is akárhogyan!

Öt évvel ezelőtt Frankfurtban került sor a német evangélikus napokra, a Kirchentagra, melynek csaknem százezer résztvevője között néhány százan mi, magyarok is láthattuk a frankfurti evangélikus élet gazdagságát. Mostanra pedig elkészült a virtuális egyházi bemutatkozó oldal is a www.frankfurt-evangelisch.de címen. Ezen a honlapon a készítők igyekeztek minden tudnivalót összegyűjteni a város hatvan evangélikus gyülekezetével kapcsolatban. A közösségek élete, templomaik és alkalmaik töviről hegyire fel vannak sorolva. Aki a nagyvárosba csöppen, lakcíme beírására rögtön megkapja a „területileg illetékes” egyházközség címét, a templom fotóját és egy részletes bemutatkozást arról, hogy milyen csoportok és munkaterületek erősek a gyülekezetben.

Akit általában érdekel az evangélikus egyház szolgálata, a Hit és élet rovatban olvashatja a keresztségről, konfirmációról, esküvőről, temetésről szóló részletes tájékoztatót, sőt egy virtuális kápolnába is beléphet. Ha kérdései vannak, virtuálisan (e-mailben) kapcsolatba léphet az Info Centerrel, de útmutatást kaphat arról is, hogy miként találja meg a frankfurti evangélikus közösségek központi irodáját. Németországban az egyházadó miatt kiemelt téma az egyházból való kilépés, ezért fontos a belépésre, a visszalépésre való bátorítás is.

Az aktuális információkat eseménynaptárba rendezve találjuk meg a honlapon. Szerepelnek itt a különleges istentiszteletek (családi, esti zenés istentisztelet, egyháztól távol állók alkalma stb.) és kulturális események is, mint például kiállítások, koncertek; még bolhapiac is helyet kap a kínálatban.

A honlap minden területen igyekszik felcsigázni az érdeklődést. A kínálatról szóló menüpontban érdeklődési körök szerint rendezve találjuk a fiataloknak és idősebbeknek, családosoknak és gyerekeknek, lelki és kulturális elkötelezettségűeknek szóló ajánlatokat. Például a családokról szóló gyűjtemény mottója: „Legyen több, mint apa – anya – gyerek”. A kínálatban pedig a baba-mama kluboktól kezdve az ifjúsági munkán és a pszichológiai tanácsadáson keresztül az egyházi szabadidő-szolgálatig mindenféle megtalálható.

Azok számára, akiket a komoly témák nem kötnek le annyira, az „interaktív” menüpont kínál kvízjátékokat és a helyi viszonyokhoz illeszkedő, ötletes elektronikus képeslapokat. Még a konzumgörcsben szenvedők is találhatnak hasznos ajándékot baráti körüknek, hiszen az Info Center internetes boltjában formás kávéscsészéket, ökumenikus térképet vásárolhatnak, de a legjobb minőségű evangélikus csokoládéból is rendelhetnek…

Útra fel tehát, németül tudók! Irány Frankfurt – legalábbis virtuálisan! Tanuljunk a német díjnyertestől, hogy miként lehet és érdemes bemutatni egy modern nagyváros hívő életét.

Bogdányi Gábor