Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 14 - Kozáksapka

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre…

Kozáksapka

A világos tésztához: 20 dkg kristálycukor, 4 tojás, 4 kanál langyos víz, 13 dkg liszt, 1 csomag sütőpor. A kakaós tésztához: ugyanez és még 2 evőkanál kakaópor. A krémhez: 1 csomag „főzős” vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 2 evőkanál kristálycukor, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 tojás. A csokimázhoz: 1 tábla tejcsokoládés tortabevonó, zsír. A bevonáshoz: kókuszreszelék.

A tészták elkészítéséhez a kristálycukrot, a tojássárgákat és a langyos vizet jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, végül a tojások felvert fehérjéjét. A kakaós tésztánál hozzáadjuk a kakaót is. Egy laposabb tepsiben körülbelül 160-170 fokon 20-25 percig sütjük, majd kihűtjük. A kihűlt tésztákból közepes méretű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk.

A krém elkészítéséhez a pudingporból, a kristálycukorból és a tejből a tasakon található leírás szerint pudingot készítünk, majd teljesen kihűtjük. A vajat, a porcukrot és a kihűlt pudingot összekeverjük; vigyázzunk, hogy ne legyen folyós. A masszához hozzákeverjük az egész tojást.

Egy kakaós tésztakarikához hozzáragasztunk egy világos tésztát a krém segítségével, és az egészet kívülről is bekenjük a krémmel. Belehengergetjük a kókuszreszelékbe, a legvégén pedig bevonjuk a tetejét a tortabevonóból és zsírból készített csokimázzal. (Megjegyzés: ha a krém elkezd folyni, akkor kis időre tegyük be a hűtőbe.)