Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 16 - Egyház és pár(t)beszéd

A közelmúlt krónikája

Egyház és pár(t)beszéd

Vitaesttel kezdődött az idei Protestáns tavasz

A parlamenti pártok egyházpolitikai koncepcióiról beszélgetett egymással dr. Gulyás Kálmán címzetes egyházügyi államtitkár az MSZP, valamint Balog Zoltán református lelkész a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és Székelyné Gyökössy Dóra az MDF képviseletében. Az április 3-án tartott vitaest helyszíne a budapesti Németajkú Ev.-Református Egyházközség Hold utcai temploma volt. A Protestáns tavasz elnevezésű rendezvénysorozat nyitányán részt vett Blanckenstein Miklós, az Esztergomi Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet rektora és Simonfi Sándor református esperes is. A disputát Ablonczy Bálint újságíró vezette.

Jóllehet a nagyobbik kormánypárt választási programjában csupán néhány mondat érint egyházakkal kapcsolatos kérdéseket, ennek ellenére – vagy tán éppen ezért – élénk beszélgetés alakult ki a meghívott vendégek között. A másfél órás eszmecserén – melynek során leginkább az MSZP és a Fidesz véleménye ütközött – az egyes pártok konkrét programpontjain kívül egyebek mellett a finanszírozás, valamint az egyház és a (párt)politika kérdése került szóba.

Dr. Gulyás Kálmán felszólalásában azt emelte ki, hogy pártja elismeri mind a történelmi, mind a kilencvenes években alakult újabb egyházakat, tiszteletben tartja az állam és egyház közti szerződéseket. A többi vitapartnerhez hasonlóan ő is egyetértett azzal, hogy a finanszírozás kérdését át kell gondolni.

A szerződésekről szóló megállapítás igazságtartalmát Balog Zoltán kétségbe vonta. Olyan, félre nem érthető, félre nem magyarázható egyházpolitikai programra lenne szükség – mondotta –, amely rögzíti, hogy az egyházak közösségteremtő, illetve -megőrző intézmények. Nélkülük a nemzet nem tudna jól működni. Támogatni kell őket, és nem veszélyforrást látni bennük – húzta alá.

Az egyház és a politika viszonyát illetően a beszélgetőpartnerek annak a véleményüknek adtak hangot, hogy nem jó, ha valamely felekezet vagy vezetője látványosan kötődik egy adott párthoz. Ugyanakkor kívánatos – hangzott el –, hogy egy-egy konkrét társadalmi kérdéssel kapcsolatban az egyház is fogalmazza meg álláspontját.

G. Zs.