Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 16 - Velem vándorol utamon Jézus…

Kultúrkörök

Velem vándorol utamon Jézus…

Muncz Frigyes igehirdetései

Újabb igehirdetés-kötettel gyarapodott a magyar homiletikai irodalom. A 2004-ben elhunyt Muncz Frigyes igehirdetéseit adta ki hitvese saját gondozásában, kéziratok alapján, Muncz Frigyes igehirdetései – Válogatás 1939–1955 címmel. Örömteli a fáradozás, amellyel emléket állít elhunyt férjének, bizonnyal sokak lelki gazdagodására. A kötet az igehirdetőnek a II. világháború kirobbanásától 1955 karácsonyáig készült prédikációit öleli fel.

Ha belelapozunk az ízléses küllemű könyvbe – borítóján az óbudai templom belseje látható –, rögtön szembetűnik, hogy írója mindig gondosan készült szolgálataira. Olyan részletes vázlatokat készített, amelyekből látszik igehirdetéseinek gondolatmenete, s amelyeknek segítségével szabadon elmondhatta prédikációit.

A másik figyelemre méltó jellemzője a közölt anyagnak az, hogy csak a prédikációk alatti évszámból lehet a kor hangulatára és a sorok mögötti társadalmi helyzetre következtetni. Érthető ez az óvatosság, ha az 1950-es évek rendkívül felszült légkörére gondolunk. Gyakran keresi a szavakat kényes gondolatok közlésére. Érezhető a lelkipásztori szempont érvényesítésének szívbéli szándéka: jusson el a gondolat a hallgatókhoz, de ne bántsa és ne botránkoztassa meg a más véleményen levőket. Egyik esküvői beszédében így szól: „A mi nemzedékünket a valósághoz tapadás jellemzi. Józanok vagyunk, szinte fájón. Ezzel a józansággal akarunk hatni a kérlelhetetlen valóságra. Józan tervvel akarjuk a magunk javára hangolni a világot. A tettek emberei vagyunk, nem a képzelet álomlátói.” (119. o.; 1946)

Máskor már az igehirdetés címe is jelzi a mondanivalót. „Életet akarsz: szeress” (152. o.). Az egyik vallásos félórában elhangzott prédikációjának textusa: „AKrisztus evangéliumához méltóan viseljétek magatokat” (Fil 1,27; 161. o.). Máskor a menetelő egyház képe alapján fejti ki az ige korszerű mondanivalóját.

Igehirdetései textusszerűek, gyülekezetszerűek, logikusan felépítettek, érthetőek, és nem hiányzik belőlük az evangélium. Nincs ítélkezés a hangvételében, inkább részvét. Nem harcias; megértő. A bő vázlatok terjedelme is legfeljebb két oldal. Az anyag könnyen olvasható. Pihentető és vigasztaló lehet különösen azoknak, akik Muncz Frigyest személyesen is ismerhették.

Legyen áldás a kötet olvasása nyomán mindazok életén, akik kézbe veszik e tetszetős külsejű és elgondolkoztató kiadványt.

Dr. h. c. Szebik Imre