Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 17 - „Jézus él, és előttünk jár”

Egyházunk egy-két hete

„Jézus él, és előttünk jár”

„Jézus él, és mindenütt előttünk jár életünk útján” – hangsúlyozta Ittzés János, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvéti üzenetében Győrött a nádorvárosi evangélikus templomban.

„A keresztény gyülekezetek fennállásuk óta nehéz helyzetben vannak, hiszen nincsen egy olyan biztos pont, ahová kegyelettel elzarándokolhatnának, és halottak napján megkoszorúzhatnák Jézus Urunk sírját. Mert a sír üres” – mondta. „De – folytatta – húsvét üzenete éppen ez: »Jézus Krisztus él, és előre megy Galileába, ott várja a tanítványokat.«”

A püspök szerint a húsvét titka emberi ésszel nehezen felfogható: csak az írásokból, az evangélisták elbeszéléseiből tudjuk, mi történt, és bizonyosságot csak a hit által nyerhetünk.

Ittzés János kiemelte: szükségünk van a feltámadott Jézusra, a megváltásra. Ha igaz a feltámadás, akkor egészen másnak tűnik az egész élet; akkor értelmet nyer az, ami a mulandóság alá szorított állapotban értelmetlen és céltalan. Akkor igaz az, hogy a tegnapi gyűlölet, a tegnapi bűn a múltban maradhat, mert van bocsánat. Akkor igaz, amit hirdettek Jézusról, hogy ő az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit, és akkor igaz az is, hogy a múlt lelkünkre rakódott terheitől van megszabadulás, és van reménység. Tehát a sorsunk nem egy halott, hanem egy élő Jézus Krisztus kezében van.

MTI