Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 17 - Az egyházak után politikusok is jogorvoslatot kérnek az Alkotmánybíróságtól

Keresztutak

Az egyházak után politikusok is jogorvoslatot kérnek az Alkotmánybíróságtól

A kormány semmibe veszi az Alkotmánybíróság döntéseit – hangzott el április 13-án az Országgyűlés képviselői irodaházában tartott sajtótájékoztatón, amelyre dr. Balsai István, dr. Salamon László és dr. Semjén Zsolt képviselő hívta meg az írott és elektronikus sajtó munkatársait. Az összejövetelen jelentették be, hogy a három politikus az egyházi iskolák és szociális intézmények védelmében beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz (AB).

Mint ismeretes, a három legnagyobb hazai történelmi felekezet április 3-án fordult közös beadvánnyal az Alkotmánybírósághoz, nehezményezvén, hogy a kormány az ez évi költségvetési törvényt, illetőleg a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényt az egyházak és egyházi intézmények rovására módosította. Erre a jogorvoslati kérelemre „rímel” a három politikus beadványa, amely részben a vatikáni szerződésre, részben pedig korábbi alkotmánybírósági döntésekre alapozva tartja diszkriminatívnak, illetőleg alkotmányellenesnek a törvénymódosítást.

– Nem privilégiumokat kérünk az egyházak számára, csupán az egyházi és az állami intézmények között jelenleg meglévő különbségtétel megszüntetését – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Semjén Zsolt, rámutatva, hogy a törvény nemcsak az oktatási, illetve szociális intézményeket hozná hátrányos helyzetbe, de akadálya lehet annak is, hogy – állami megfelelőjével ellentétben – költségvetési támogatásban részesüljön egy nyilvános egyházi könyvtár, közművelődési intézmény vagy múzeum. A kereszténydemokrata politikus az összejövetel végén még azt is hangsúlyozta, hogy valójában alapvetően nem is az egyházakról van szó. Ők az emberek személyes, szabad döntésének biztosításáért kérik az AB védelmét ebben a nem politikai, hanem tisztán emberjogi kérdésben. Azt szeretnék, hogy az Alkotmánybíróság „állapítsa meg a nemzetközi szerződésből származó jogalkotási kötelezettség elmulasztását, és annak megszüntetéséről az adott költségvetési éven belül érvényesíthető határidő kitűzésével rendelkezzék”.

GaZsu