Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 17 - Missziói nap Kemenesalján

Egyházunk egy-két hete

Missziói nap Kemenesalján

Gyönyörű tavaszi verőfényben gyülekeztek a vasi evangélikusok április első napján Gércén az evangélikus templom előtt, illetve a templomban. A gyülekezők közül többen megcsodálták a templom híres festett üvegablakait, majd Vető István esperes vezetésével néhány régi éneket is elénekeltek az istentisztelet előtt.

Az alkalom nyitó istentiszteletén Rostáné Piri Magda bobai lelkész szolgált, és hirdette Isten igéjét Jn 21,16 alapján. Az igehirdetés középpontjában a szeretet, Isten szeretete és ennek a mindennapi életünkre gyakorolt hatása szerepelt. Isten szeretete Krisztusban jelenik meg előttünk – hangsúlyozta a lelkész.

A település kultúrházában dr. Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora vette át a szót (ő volt a nap előadója). Gyülekezetépítés a 21. században címmel tartott előadásában egyaránt említette a hagyományokra való építkezés szükségességét és a minden időben változatlan evangélium hirdetésének és alapul vételének fontosságát. Utalt gyermekkora kemenesaljai, kissomlyói élményeire, az akkor nagy anyagyülekezet pezsgő életére, valamint felidézte a későbbi kőszegi évek megfontolt iparosait. Szomorúan beszélt arról, hogy „felvilágosult” protestáns gyülekezeteink falvain vasárnap reggel átutazva alig-alig látni templomba siető embereket. Sokat és sokféleképpen kell tenni azért, hogy ez változzon.

A jövő gyülekezeti élete azonban akkor sem lesz a régi, ha sikerül megállítani a mai folyamatokat – jelentette ki az előadó. A Nyugat-Európában megfigyelhető jelenségek igazolják kijelentését, hiszen a templomok ott sem teltek meg újra. A gyülekezeti élet viszont sokszínűbbé vált, a gyülekezeteknek a társadalom életében való szolgálata mára sokrétű és nélkülözhetetlen lett. Megtartva hagyományainkat, a régi kőszegi iparosok módján, megfontoltan, felelősségteljes módon építkezve magunknak is efelé kell mozdulnunk.

Az előadást követően az alkalom résztvevői kisebb csoportokban hajoltak össze, és gondolkodtak együtt arról, hogy mit tehetnek ma a gyülekezetekért.

Délután merőben más volt a téma: Krisztus-ábrázolás a művészetekben. Az előadó vetített képek segítségével mutatta be, hogy a különböző korok és kultúrák művészei miként formálták a Krisztus-képet saját koruk, közönségük ízlése szerint, az eltérő ábrázolásmódokkal is ugyanazt üzenve.

A vasi missziói nap záróáhítata ApCsel 16,29–34 alapján adott reményt arra, hogy mindig lesznek, akik – válaszolva Isten megszólítására – vállalják a neki való szolgálatot.

erdelyik

Regionális hozzárendelés: Gércei Evangélikus Társegyház