Kultúrkörök
Szeretetvendégségre…
Mézes sütemény
A tésztához: 45 dkg liszt, 2 egész tojás, 4 evőkanál tej, 1 púpozott kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál méz, 15 dkg porcukor, 7 dkg zsír, a megkenéshez rum
A töltelékhez: 25 dkg Rama margarin, 25 dkg porcukor, fél liter tej, 6 púpozott evőkanál liszt
A tészta elkészítéséhez a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd öt egyenlő cipóra osztjuk. A cipókat egyenként a tepsi méretére nyújtjuk, és a kizsírozott, meglisztezett tepsibe tesszük. Előmelegített, forró sütőben körülbelül öt percig nagy lángon, majd alacsonyabb fokozaton világosra sütjük. A tepsiből kiszedve – még forrón – megkenjük a lapokat rummal kenőtoll segítségével.
A töltelék elkészítéséhez csomómentesen elkeverjük a lisztet 2 dl tejben. A maradék tejet felforraljuk, és belefolyatjuk az előbb elkészített lisztes tejet. Az egészet csomómentesen sűrűre főzzük. Ha kihűlt, belekeverjük a margarint és a porcukrot.
A kihűlt tésztalapokat egymásra téve megkenjük őket a krémmel – az ötödik lapra ne tegyük belőle.